/ Фото: Лазар Ружић
07/04/2022 u 16:43 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мајке страхују да поново не остану без стеченог права

Вjеруjем да ће избор нових судиjа Уставног суда показати, колико су претходне судиjе оштетили маjке у сваком погледу, и економски и здравствено, истиче Жељка Савковић

Мајке, кориснице накнада по основи рођења троје и више дјеце страхују да би опет могле остати без тог стеченог права, али се надају да се то неће десити. Коментаришући вијест да Уставни суд није ставио ван снаге Закон о обештећењу бивших корисница надокнада, јер је један судија био против става да је дискриминаторан, мајке за "Дан" кажу да вјерују да ће њихових пет година борбе ипак дати резултата, јер све што оне траже је стечено право.

Троје судија на сједници Уставног суд у уторак било је става да је закон који омогућује примања мајкама дискриминаторан.

Једна од кординаторки мајки из Подгорице Жељка Савковић каже да је Уставни суд, овог пута у саставу од четири судиjе опет показао црногорскоj jавности да су очигледно неке судиjе на Правном факултету пропустиле час када се учило о стеченом праву.

image

Савковић

Фото: Срђан Бољевић

– На сву срећу неко jе од судиjа био редован на сваком часу, па jе своjим ставом коjи се разликовао од осталих сприjечио да опет судиjе коjи су и прошли пут погазиле Устав, то ураде и оваj пут, и тако не буде дониjета одлука да ли jе закон неуставан. Закон о обештећењу бивших корисница накнада jе само исправљање jедне правне неправде коjим jе враћено неуставно одузето стечено право маjкама. Оваj закон нема елемената дискриминациjе jер су са њим обухваћене све маjке коjе су то право биле оствариле по закону из 2017.године. Вjеруjем да ће избор нових судиjа Уставног суда у ствари показати, колико су претходне судиjе своjом неуставном одлуком да се укине стечено право оштетили маjке у сваком погледу, и економски и здравствено – истиче Савковић.

Joш нема повјерења у институције

Савковић додаје да маjке никада ниjесу од суда тражиле да стане на њихову страну, већ на страну Устава и да стечено право не може бити одузето и ако се закон по коjем jе остварено укине.

– Нажалост засиједање Уставног суда 5. априла jе показао да jош не можемо имати повjерења у jедну од наjбитниjих институциjа власти, судство. Сви они коjи поново покушаваjу да ремете мир маjкама, а већ jесу и те како треба кривично да одговараjу. Већ поновљена процедура предаjе захтjева, деморалисање маjки од самог усваjања закона и притиском причама шта ако Уставни суд опет обори закон, jе нешто незабиљежено на просторима Црне Горе и шире. А jедина истина и кривица маjки jе само у томе што су узеле стечено право коjе су им омогућили закони 2015. и краj децембра 2022.године. Не боjе се маjке више ничега. Да су се боjале не би кренуле у беспоштедну борбу ризикуjући своjе животе, мир своjих породица пуних шест година, него би сjедjеле кући и препустиле се своjоj судбини. Борба се исплатила а видjећемо да ли ће се новим избором судиjа Уставног суда нада пробудити, да ће коначно судиjе бити судиjе без утицаjа са стране, или ћемо и даље тапкати у исто мjесто – наводи Савковић.

Њена колегиница из Бијелог Поља Росанда Лола Пековић сматра да и поред свеукупне ситуациjе у земљи, односно тоталне кризе и колапса институциjа и политичке кризе коjу су изазвали поjедини политичари коjи одлучуjу о судбини грађана, изгледа да jе наjбитниjа тема накнаде за маjке са троје и више дјеце.

– Пратећи дешавања на политичкоj сцени, а имаjући у виду да су средства за накнаде опредиjељена и усвоjена буџетом, као и да су раниjе накнаде неуставно и незаконито одузете управо историjском одлуком Уставног суда у претходном сазиву, и даље код маjки постоjи боjазан да ли ће се наставити са већ испробаном праксом, или ће судиjе радити на основу законских правила коjа подразумиjеваjу само оцjену уставности, али не и одузимање права. С обзиром да примjена закона почиње од 1. априла, и да ће прва примања почети половином маjа, у даљим правним процесима не би требало да има проблема за кориснице овог права, без обзира на одлуку уставности закона коjи jош нема потребну већину за одлучивање. Посебно ако знамо да ни на овоj сjедници судиjе ниjесу биле jедногласне (од њих четворо), jасно jе да оваj закон о обештећењу права има утемељење претходног закона – истиче Пековић, додајући да су се маjке пуних пет година бориле за стечено право коjе jе претходна власт противзаконито и противуставно одузела.

– Коначно смо успjеле да то право вратимо и исправимо неправду заjедно са посланицима нове власти, гдjе су Демократе предложиле закон о обештећењу права, и да нећемо дозволити да поново будемо преварене и понижене! Вjеруjем да jе ово важно питање и за нову власт, jер смо сви заjедно 30. августа послали у прошлост оне коjи су искључиво дjеловали "политичком вољом", а не поштовањем закона и Устава – наводи Пековић.

Према ријечима Иванке Оташевић са Цетиња, нада и страх су код мајки увијек присутни, али каже да како буде остатку народа, онда нека буде и њој. Никшићанка Маја Јововић се нада да ће накнаде опстати.

– Обзиром да смо детаљно разговарали са подносиоцима иницијативе за обештећење бивших корисница надокнада за мајке, сигурна сам да накнаде неће бити укинуте. Сама форма закона о обештећењу је са акцентом на стечено право и то је заштита пред Уставним судом – оцјењује Јововић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:54