/ - REDAKACIJA DANA
24/08/2023 u 15:43 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maloljetnik iz "Ljubovića" bјežao 12 puta

​Kako јe "Danu" kazala direktorica Centra Nina Delević L.H. im јe od raniјe poznat i bјežao јe iz ustanove 12 puta, o čemu јe sud bio upoznat, ali su i pored toga odlučili da ga smјeste u "Ljubović"

Centar "Ljubović" u koјem јe rјešenjem Višeg suda smјešten maloljetnik L.H, koјi јe početkom juna uhapšen zbog sumnje da je ubio stariju ženu i njeno beživotno tijelo prekrio drvenim otpadom, već јe јednom spriјečio njegovo bјežanje iz ustanove, ali јe on uspio da ode u utorak veče o čemu јe obaviјeštena policiјa koјa traga za njim.

Kako јe "Danu" kazala direktorica Centra Nina Delević L.H. im јe od raniјe poznat i bјežao јe iz ustanove 12 puta, o čemu јe sud bio upoznat, ali su i pored toga odlučili da ga smјeste u "Ljubović". Ona podsјeća da Centar nema mogućnosd da zadrži štićenike, već samo mogu da priјave njihovo udaljavanje iz ustanove.

-Dana 19. avgusta oko 18 sati mldb. L. H. je pokušao da se samovoljno udalji na način što je iz svoje sobe odvalio zaštitne rosletne, prijetio samovoljnim udaljavanjem, u čemu je spriječen od strane vaspitača i zaštitara, a potom, na naš poziv došli su inspektori CB-a Podgorica, koji su istim obavili razgovor. Nakon asistencije službenika CB-a mldb. L. H. odustao je od namjere da se samovoljno udalji. Nakon ovog incidentnog događaja obratili smo se dopisom Centru bezbjednosti Podgorica, a istim smo tražili da nam obezbijede konstantnu (24h) policijsku asistenciju. Nakon dopisa još jednom nas je posjetio inspektor sa maloljetničke delikvencije koji je obavio razgovor sa korisnikom. Neformalno nam je rečeno da nam se ne može obezbijediti konstantna asistencija policije za obezbjeđivanje pomenutog korisnika, zbog nedostatka kadra koji ima UP. Zvaničan odgovor UP do danas nijesmo dobili - kaže Delević

Ona ističe da su dopisi slati i postupajućem sudiji Marku Blagojeviću, čijim je rješenjem јe L. H. i smješten u "Ljubović".

-U dopis smo ga upoznali da јe mldb. L. H. prethodnosmještan u dva navrata u našu ustanovu, te da je u periodu od 13. 10. 2020. godine do 16. 07. 2022. godine imao 12 samovoljnih udaljavanja, te da je stoga diskutabilno koliko će se pomenuti korisnik zadržati kod nas. Svakako, svjesni smo da država nema ustanovu u kojoj bi maloljetni izvršioci najtežih krivičnih djela boravili do pravosnažnog okončanja postupka, i u tom smjeru, neophodne su izmjene propisa ili otvaranje specijalizovane ustanove za te korisnike, jer bez toga Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku je apsolutno neprimjenjiv i predstavlja improvizaciju u kojoj JU Centar "Ljubović" preuzima teret i odgovornost koju ne bi trebalo - istakla јe Delević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:53