/ - FOTO: GOV.ME
05/07/2022 u 21:55 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Manjinska Vlada nastavila sa zapošljavanjem podobnog kadra u javnoj adminsitraciji

Za dva mjeseca na sporne ugovore potrošili dva miliona eura, pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu dostavljeni "Danu"

Manjinska vlada je već u drugom mjesecu svog mandata duplirala trošak za ugovore o djelu u odnosu na prvi mjesec svog upravljanja i u te svrhe u junu ove godine potrošila čak blizu 1,3 miliona eura, što može biti jak signal da se, nakon promjene vlasti i uspostavljanja nove vladajuće strukture, počelo sa snažnim zapošljavanjem podobnog kadra u javnoj administraciji.

To ukazuju u Akciji za socijalnu pravdu (ASP), u kojoj naglašavaju da je u maju ove godine, a prema javnim evidencijama, prikazano da su za ugovore o djelu potrošene oko 622 hiljade eura, pa proizilazi da je za dva mjeseca manjinske vlade u te svrhe utrošeno preko 1,9 miliona.

Кako navode, u javnosti su odavno prisutne ocjene da su ugovori o djelu postali oprobani recept, razvijen još od vlasti Demokratske partije socijalista, za ubacivanje partijski podobnog i nepotističkog kadra u upravu.

Ugovori o djelu uglavnom predstavljaju nezakonita i prikrivena zapošljavanja, jer se izbjegava redovni zakonski model konkursa, tako što se podobnoj osobi obezbijedi prvo ovaj ugovor, a kasnije se prevede na neku od formi ugovora o radu.

– Pravno posmatrano, ugovori o djelu predstavljaju obligacioni odnos i zaključuju se za pružanje određenih usluga na kraći vremenski period od nekoliko mjeseci. Međutim, da paradoks bude veći, u javnoj administraciji su postali redovan način za izigravanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima i omogućavanje zaposlenja podobnih, a ovoj praksi se ne nazire kraj- kažu u ASP-u.

Ne povećavaju penzije i socijalu, za svoje bahaćenje imaju

Dok su socijalno ugroženi u zemlji, poput penzionera sa najnižim penzijama ili korisnika socijalnih davanja, već sedmicama pod nesnosnim udarom enormnih poskupljenja, manjinskoj vladi ne pada na pamet da se tim ljudima pomogne, da im se uvećaju penzije ili socijala, dok je, sa druge strane, njeno rasipništvo od novca svih građana vrlo upadljivo, kažu u ASP-u.

Tako navode kao primjer da je za samo dva mjeseca od izbora manjinske vlade za službena putovanja u zemlji i inostranstvu potrošeno preko 900 hiljada eura, od čega za dnevnice javnim službenicima otpada preko 207 hiljada eura, a što je vrijednost adaptacije manjeg objekta za smještaj djece sa posebnim potrebama u nekom manjem gradu.

U maju su za dnevnice za službena putovanja u zemlji potrošene 22 hiljade, a u junu 51 hiljada, dok je za dnevnice za službena putovanja u inostranstvo u maju potrošeno 57 hiljada, a proteklog mjeseca bezmalo 78 hiljada eura.

I troškovi goriva za javnu administraciju (u uslovima dvocifrene inflacije) samo narastaju, pa je tako u junu utrošeno preko pola miliona eura, za telefonske troškove plaćeno je nepunih 140 hiljada eura, za izdatak reprezentacije u zemlji i inostranstvu 45,5 hiljada eura.

Za različite vrste naknada u junu je utrošeno nepunih 1,9 miliona eura, dok je taj trošak mjesec ranije iznosio 1,3 miliona. Rebalansom manjinske vlade taj godišnji trošak uvećan je za gotovo pet miliona i na toj poziciji je preko 14 miliona eura.

U zemlji, u kojoj je oko 50.000 nezaposlenih, zaposlenima u javnoj administraciji preko ovakvih različitih naknada plaća se dodatno za poslove, koji često spadaju u njihove redovne radne aktivnosti.

Кako dodaju, čak su i sudovi Vesne Medenice, koji su razorili pravni sistem, ove ugovore o djelu u mnogim sudskim postupcima prihvatili kao radno angažovanje, što je potpuni pravni apsurd, dok se na upozorenja iz Državne revizorske institucije na ovaj problem niko ne obazire.

Manjinska vlada (izabrana na neustavan način) nedavnim rebalansom budžeta trošak za ugovore o djelu uvećala je za preko milion, pa ove godine ta stavka iznosi nevjerovatnih 12,9 miliona eura.

U ASP-u naglašavaju da je indikativan i ogroman skok isplata za konsultantske usluge, što se takođe u najvećoj mjeri dovodi upravo u vezu sa izdacima za zaposlenja. Tako je u maju za konsultantske usluge dato 766 hiljada eura, dok je narednog mjeseca taj trošak čak oko 1,9 miliona, što je za dva mjeseca manjinske vlade izdatak od preko 2,6 miliona eura.

Međutim, realno je pretpostaviti da su stvarne isplate i za ugovore o djelu i za konsultantske usluge veće, a prethodno iz razloga što netransparentna izdvajanja sa budžetske linije "ostalo" daju mogućnost skrivenih plaćanja i u te svrhe, a u prilog čemu govore pojedine isplate poreza i prireza sa ovog izdatka, naglašavaju u ASP-u.

Oni napominju da je sa budžetske linije "ostalo" u maju potrošeno ukupno 1,8 miliona, a minulog mjeseca 2,5 miliona, te da je zbog netransparentnosti isplata i činjenice da se godinama ne poštuje strogo budžetsko pravilo da se isplate za određenu svrhu realizuju samo sa budžetske linije planirane za tačno tu svrhu, vrlo je moguće da su isplate za zapošljavanja realizovane i sa te budžetske stavke, ali je nepoznato u kom obimu.

– Manjinska vlada počela je sa radom početkom maja, a izabrana je na neustavan način- kažu u ovoj nevladinoj organizaciji i naglašavaju da onaj ko dozvoli da bude izabran na nepravdi, ni tokom svog mandata sigurno mu pravo i vladavina prava neće biti ideja vodilja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. oktobar 2023 01:25