/ -RADE KOPRIVICA/VLADA
07/06/2022 u 19:52 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мањинска влада за накнаде и путовања дала 1,7 милиона, а социjали само 12 хиљада помоћи

Централна администрациjа jе у првом мjесецу мандата нове владе за службена путовања потрошила преко 305 хиљада еура, од чега за путовања у иностранству непуних 201 хиљаду, а у земљи преко 104 хиљаде

Нова влада jе у првом мjесецу мандата за разне накнаде и службена путовања потрошила непуних 1,7 милиона еура, док jе за телефонске услуге, расходе за гориво и уговоре о дjелу издвоjила jош око 960 хиљада еура, показуjу евиденциjе, коjе jе анализирала Акциjа за социjалну правду (АСП).

Истовремено, мањинска влада Дритана Абазовића ниjе имала слуха да помогне наjугрожениjе у земљи, у прилог чему говори податак да jе из централне касе у маjу за jеднократне социjалне помоћи дато свега 12 хиљада еура, иако jе наjугрожениjи слоj грађанства већ више мjесеци додатно угрожен енормним увећањима основних животних трошкова.

Централна администрациjа jе у првом мjесецу мандата нове владе за службена путовања потрошила преко 305 хиљада еура, од чега за путовања у иностранству непуних 201 хиљаду, а у земљи преко 104 хиљаде. Од укупне суме се за дневнице службеницима за путовања у иностранство односи скоро 57 хилљада еура, а дневнице у земљи су коштале преко 22 хиљаде еура.

Мањинска влада jе недавним ребалансом буџета увећала трошкове за службена путовања за чак 1,4 милиона и за њих ће ове године потрошити 4,4 милиона еура.

"Бука" о резерви и мањку пара да лакше прође прича о новом задужењу

Према подацима АСП, у маjу jе са буџетске резерве приказан трошак од 45,8 хиљада еура, коjе су утрошене већином за помоћи у лиjечењу. То значи да jе од почетка године са буџетске резерве, а према ономе што jе садржано у евиденциjама, утрошено преко 2,3 милиона еура, од проjектованих 67 милиона. Из АСП-а наводе да jе протеклих пар седмица из новог Министарства финансиjа jавност била запљуснута тврдњама да jе буџетска резерва потрошена, па jе потом било ипак речено да jе резервисана за унаприjед дефинисане обавезе од раниjе владе. Како додаjу у овоj невладиноj организациjи, истовремено jе jавности из новог Министарства финансиjа саопштено да буџету недостаjе 50 милиона еура, да би из Управе прихода и царина послиjе тога било обjављено да jе у првих пет мjесеци остварен приход за 120 милиона већи од планираног, па се поставља питање како то онда недостаjе 50 милиона за буџетске потребе.

У АСП-у кажу да jе сва ова jавна "бука" прво око утрошене резерве, па потом мањка пара у државноj каси, превасходно за потребе новог задужења, коjе jе потребно не због ове године, већ за трошкове буџета у наредноj години.

– Наш jавни систем година живи од задуживања и ниjедна влада досад ниjе показала спремност да разбиjе броjне монополе, путем коjих се из државне касе прелива у приватне, да скреше jавну администрациjу на разуман ниво, да смањи енормне трошкове расипништва на све стране, већ се наjлакше задужити. У том смислу ће бити врло занимљиво видjети како ће се неке партиjе власти и опозициjе одниjети према новом задужењу, jер су биле против њега – закључују у АСП-у.

За различите врсте накнада jе утрошено преко 1,3 милиона. Тако jе за рад у различитим комисиjама (од коjих се многе формираjу за послове коjи су редовни задаци запослених у jавноj администрациjи) дато преко 780 хиљада еура, док су накнаде за превоз износиле непуних 32 хиљаде еура.

У исто вриjеме су накнаде за одвоjени живот коштале скоро 170 хиљада еура (ниjе познато да се у приватном сектору плаћа за овакво нешто), док су накнаде за путне трошкове у Црноj Гори и Србиjи биле око 395 хиљада (оваj трошак се везуjе за здравство и може се претпоставити да се ради о накнадама особљу, коjе прати болесне приликом транспорта).

Ребалансом су накнаде увећане за готово пет милиона и на тоj позициjи jе преко 14 милиона.

Услуге фиксне и мобилне телефониjе су у маjу износиле око 64 хиљаде еура, док jе на позициjи осталих расхода за гориво приказан трошак од 270 хиљада еура. Влада jе ребалансом увећала трошак горива за безмало пола милиона и има на располагању 9,7 милиона ове године.

За уговоре о дjелу, коjи су незаконита и прикривена запошљавања у jавноj администрациjи, у маjу jе утрошено преко 622 хиљаде еура. Ребалансом jе оваj трошак увећан за преко милион еура, што jе jасан сигнал нових запошљавања у прегломазноj државноj администрациjи, те ове године та ставка износи невjероватних 12,9 милиона еура.

– Мањинска влада (изабрана на неуставан начин) на почетку свог мандата ниjе показала ни "мрву" разумиjевања за социjално наjугрожениjе грађане у земљи, иако их последњих мjесеци нарочито погађа енормно увећање животних трошкова, већ њени први кораци указуjу да ће jоj на првом мjесту бити функционерско-партиjски интереси и охоло расипанjе новца у jавноj управи – сматраjу у АСП-у.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:32