Ilustracija / foto: MANS
06/09/2022 u 11:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MANS: ASK da objavi sve informacije o potrošnji budžeta

Naime, članom 38 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je propisano da sve budžetske potrošačke jedinice dostavljaju ASKu analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu

MANS je danas od Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) zatražio da, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, na svom sajtu objavi podatke o potrošnji državnog budžeta, koje državne institucije institucije dostavljaju ASK-u u propisanim rokovima, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

- Imajući u vidu da sajt Vlade Crne Gore ne funkcioniše već neko vrijeme, a da su na sajtu ASKa navedeni samo linkovi ka sajtovima institucija, ali ne i konkretna dokumenta, MANS je od ASK-a zatražio da podatke koje dobija od institucija objavi na svom sajtu u skladu sa zakonom. Naime, članom 38 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je propisano da sve budžetske potrošačke jedinice dostavljaju ASKu analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu.

Član 38 stav 5:

Sve budžetske potrošačke jedinice, na državnom i lokalnom nivou, su dužne da, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon održavanja izbora, sedmodnevno na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu i dostavljaju ih radnom tijelu Skupštine nadležnom za poslove antikorupcije (u daljem tekstu: Odbor) i Agenciji.

Istim zakonom, u članu 46 stav 5, obavezana je Agencija da objavljuje analitičke kartice koje joj institucije dostavljaju.

Član 46 stav 5:

Svi akti, podaci i dokumenti iz čl. 38, 39, 40, 41, 43 i 44 ovog zakona koje organi i pravna lica dostavljaju Agenciji, Agencija objavljuje na svojoj internet stranici u roku od tri dana od dana dostavljanja.

Imajući u vidu obim dostavljene dokumentacije, predlažemo da Agencija prioritetno objavi izvode iz državnog trezora koje je dužno da joj dostavi i objavi Ministarstvo finansija, a čiji sajt nije u funkciji.

Naime, član 41 stav 1 Zakona obavezuje Ministarstvo finansija da objavljuje konkretne podatke o državnoj potrosnji, a posebno budžetskoj rezervi, koja je ranije bila predmet brojnih sumnji u izborne zloupotrebe.

Član 41 stav 1:

Ministarstvo na sedmodnevnom nivou na svojoj internet stranici objavljuje izvode iz državnog trezora, kao i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora - navodi se u saopštenju MANS-a.

Iz ove NVO podvlače da u ovom trenutku javnost nema podatke o državnoj potrošnji u toku izborne kampanje i da je neophodno hitno postupanje ASK-a, u skladu sa obavezama te institucije propisanih članom 46 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 12:59