/ IVAN PETROVIC-IPE
22/11/2022 u 12:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MANS: Direktorica ASK-a da državi plati tržišnu cijenu stana

Kako pojašnjavaju, Direktorica ASK-a je 2018. godine kao predsjednica Osnovnog suda u Cetinju od tog suda kupila stan površine 86,42m2 i ostavu od blizu 8 m2 za iznos od blizu 32 hiljade eura

MANS je juče instituciji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore podnijela prijavu za pokretanje postupka protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), Jelene Perović, sa zahtjevom da u ime Države Crne Gore zatraži naknadu štete zbog neispunjavanja ugovorene obaveze prilikom kupovine stana pod povoljnim uslovima, saopšteno je iz te NVO.

Kako pojašnjavaju, Direktorica ASK-a je 2018. godine kao predsjednica Osnovnog suda u Cetinju od tog suda kupila stan površine 86,42m2 i ostavu od blizu 8 m2 za iznos od blizu 32 hiljade eura.

-Ugovorom koji je sklopljen 11. januara 2018. godine, Jelena Perović se obavezala da će na sudijskoj funkciji ostati još najmanje 5 godina do zaključenja tog ugovora. Zauzvrat, dobila je mogućnost da stan kupi po povoljnim uslovima, odnosno po oko 350 eura za kvadratni metar stana. Ugovor je tako Jelenu Perović obavezao da na sudijskoj funkciji ostane najmanje do 2023. godine. Međutim, Perovićeva je svojom voljom 24. jula 2020. godine napustila Osnovni sud u Cetinju, a već narednog dana je imenovana za direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije. Time su se stekli uslovi za aktiviranje klauzule iz kupoprodajnog ugovora kojom je Perovićeva morala ili da vrati stan kupljen po povoljnim uslovima ili da plati tržišnu cijenu stana, što se nije desilo- navode u saopštenju.

Kako kažu, umjesto toga, dokumentacija u koju je imao uvid MANS pokazuje da je Jelena Perović, dok je još bila na čelu Osnovnog suda u Cetinju prodala stan koji je dobila pod povoljim uslovima, drugom fizičkom licu, i to za iznos od 73 hiljada eura, a taj posao i posebno ovjerila svojim potpisom kao predsjednica suda.

-Kako Perovićeva  očigledno nije izvršila ugovorenu obavezu u pogledu minimuma godina koje je morala da provede na sudijskoj funkciji nakon kupovine stana, stekli su se uslovi da Država Crna Gora pokrene parnični postupak protiv aktuelne direktorice ASK-a i zatraži da u konkretnom slučaju nadoknadi tržišnu cijenu stana.Očekujemo da će institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa Crne Gore pokrenuti postupak za naknadu štete i u odgovarajućem postupku obezbijediti zaštitu Budžeta Crne Gore- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. novembar 2023 22:19