фото: МАНС / - фото: МАНС
01/03/2022 u 22:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МАНС упозорава: Црна Гора не смије постати мјесто за скривање имовине руских олигарха

Како додају, о томе свједочи и намјера руског олигаргха и сувласника моћне руске нафтне компаније ЛУКОИЛ, Вагита Алекперова, да своју скупоцјену јахту пребаци из Шпаније у Црну Гору, о чему је прије неколико дана писао и британски Гардиан

МАНС је данас позвао Владу Црне Горе и ресорна министарства да без одлагања јавност упознају са конкретним мјерама које ће предузети како територија Црне Горе не би постала сигурна зона за скривање имовине руских олигарха који су под ударом или им тек пријете међународне санкције.

 - Влада Црне Горе је претходне седмице најавила да ће се придружити санкцијама Европске Уније против Русије због војне агресије на Украјину, али још увијек нема било каквих детаљних информација о конкретним корацима који ће бити предузети када је у питању имовина руских олигарха. Ово је посебно важно када имамо у виду да се Црна Гора и даље у међународним круговима препознаје као сигурна лука за скривање капитала и имовине који могу бити предмет судских поступака или међународних санкција - наводе из МАНС-а.

Како додају, о томе свједочи и намјера руског олигаргха и сувласника моћне руске нафтне компаније ЛУКОИЛ, Вагита Алекперова, да своју скупоцјену јахту пребаци из Шпаније у Црну Гору, о чему је прије неколико дана писао и британски Гардиан.

 - Тако је за данас планирано да у бококоторски залив уплови његова 70 метара дугачка луксузна јахта под називом „Галацтица Супер Нова“ која је 26. фебруара испловила из луке у Барселони и упутила се ка Титву као крајњој дестинацији. Вриједност ове јахте је процијењена на око 75 милиона еура и посједује сопствени базен, хелиопад, смјештај за 12 особа у шест луксузно опремљених кабина, а опслужује је чак 16 чланова посаде - наводе из МАНС-а.

Како додају, Вагит Алекперов је предсједник компаније ЛУКОИЛ, а његово укупно богатство ФОРБЕС процјењује на близу 20 милијарди америчких долара.

 - Компанија ЛУКОИЛ у којој Алекперов посједује 20% акција се већ налази под санкцијама Сједињених Америчких Држава. Гуардиан даље у свом чланку наводи да се руски олигарси попут Алекперова и Романа Абрамовича и других могу наћи под ударом санкција због руске агресије на Украјину, те да оне могу обухватити и њихову имовину на територији Европске уније - додају из МАНС-а.

Са друге стране, како наводе Црна Гора је годинама била простор за сигурно и некажњено скривање и пласирање сумњивог новца руских олигарха и „побједника“ руске приватизације, чему смо свједочили у протекле три деценије владавине претходног режима.

 - Тада је посебно црногорска обала била претворена у перионицу прљавог капитала стеченог криминалом, уз прећутне гаранције тадашње власти да се поријекло тог новца неће доводити у питање - додају.

Из МАНС-а имајући у виду да посљедњи догађаји упућују на закључак да је Црна Гора и даље прихватљиво склониште за руске олигархе и њихову имовину у бјекству од међународних санкција, у овом моменту је веома важно да црногорска влада створи све правне предуслове који би државним институцијама омогућили да правовремено и ефикасно дјелују и конкретизују своју посвећеност политикама Европске уније када је у питању ситуација у Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:39