Logo Mans / - DAN
11/02/2022 u 12:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МАНС: Више од пола милиона ЕУР за социјалу у изборној години

Из МАНС-а су упозорили да тренутно не постоји ни минимум услова за обезбјеђење елементарне транспарентности у потрошњи тих средстава

Намјера Владе да у изборној години из буџетске резерве на социјална давања потроши више од пола милиона ЕУР, наставак је најгоре праксе свих досадашњих влада Демократске партије социјалиста, када се тај новац дијелио иза затворених врата и без јасних критеријума, сматрају у МАНС-у, преноси МИНА.

Из МАНС-а су казали да је Влада у четвртак разматрала предлог Генералног секретаријата да се постојећа одлука о исплатама социјале помоћи из буџетске резерве за ову годину повећа за додатних 250 хиљада ЕУР, чиме би за изборну годину било опредијељено укупно 550 хиљада еура.

-Од те суме, 400 хиљада ЕУР би распоређивала Комисија за расподјелу средстава буџетске резерве, 100 хиљада би дијелила Комисија за процјену штета од елементарних непогода, док би о преосталих 50 хиљада одлучивао Ужи кабинет Владе-прецизирали су из МАНС-а.

Из те невладине организације (НВО) су казали да су раније већ упозоравали Владу и Министарство финансија и социјалног старања да је неопходно дефинисати прецизне и транспарентне критеријуме за расподјелу те помоћи, што се ни након годину мандата актуелне владе није десило.

-На тај начин, и ових пола милиона ЕУР ће бити подијељено на начин на који су то радиле претходне владе- упозорили су из МАНС-а.

Они су подсјетили да је сличну одлуку Влада донијела уочи прошлогодишњих локалних избора у Никшићу, када је из буџетске резерве за те намјене било опредијељено 200 хиљада ЕУР.

МАНС је, како су навели из те НВО, тада указао да се новац за социјалу дијели по Правилнику из 2009. године који није садржао било какве ближе критеријуме за расподјелу и омогућавао је бројне злоупотребе.

-Опасност од злоупотребе ове помоћи је препознао и Национални савјет за борбу против корупције на високом нивоу, који је Влади још прошле године упутио препоруку за доношење одговарајућих критеријума за расподјелу, што је влада игнорисала- каже се у саопштењу МАНС-а.

Према њиховим ријечима, то представља посебан проблем када се има у виду да је 2022. изборна година, „а сви досадашњи избори су показали да је управо исплата социјалне помоћи коришћена као средство незаконитог утицаја на најугроженије категорије становништва и њихову слободу опредјељења приликом гласања“.

Из МАНС-а су упозорили да тренутно не постоји ни минимум услова за обезбјеђење елементарне транспарентности у потрошњи тих средстава.

-Свако даље инсистирање на оваквом начину расподјеле социјалне помоћи ће представљати јасну намјеру да се настави са беспризорном изборном манипулацијом ради стицања политичке предности на терену и директне злоупотребе државних фондова у политичке сврхе- казали су из те НВО.

Због тога је, како су навели, потребно донијети јасне и транспарентне критеријуме за расподјелу средстава из буџетске резерве.

-Која ће зависити од стварних потреба грађана, а не служити за најприземнију манипулацију онима којима је социјална помоћ заиста потребна- додаје се у саопштењу МАНС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:19