/ -FOTO: ILUSTRACIJA
04/06/2022 u 16:42 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марихуана на корак од посланичких клупа

Бранко Радуловић (ДФ) је против било кога облика легализације марихуане, јер сматра да смо као друштво недорасли за тако нешто

Већина представника политичких партија противи се иницијативи да се легализује марихуана за конзумирање и кућну употребу, док значајан број посланика сумња и да би се избјегле злоупотребе уколико се дозволи употреба медикамената од канабиса у медицинске сврхе.

Невладина организација Легализуј.ме прикупила је петицијом 6.000 потписа којом предлажу да, осим у медицинске сврхе, пунољетни грађани могу да приуште мjесечно до 40 грама марихуане, а коjи су регистровани у канабис клубу. Грађани ће моћи да гаjе у домаћинствима до четири биљке, а конзумациjа ће бити дозвољена код куће. Најавили су да ће иницијативу предати у Скупштину.

Саговорници "Дана" из посланичких клупа истичу да наше друштво још није сазрело за легализацију марихуане, јер за то треба имати адекватне прописе и надзор. И родитељи и представници невладиног сектора оштро се противе легализацији марихуане за кућну употребу и конзумирање.

Предсједник Одбора за здравство, рад и социјално старање и члан УРА Срђан Павићевић казао је за "Дан" да се брзо кренуло са иницијативом за легализацију марихуане, о чему јавност треба да поведе ширу јавну дебату.

image
Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Оваква одлука би могла наћи мјесто злоупотребама и додатној криминализацији опијата као што је марихуана. О овоме треба детаљно повести рачуна, иако марихуана у неким медицинским стањима има оправдање као терапија. Када је ријеч о иницијативи да се легализује за уживање мени то није јасно, прво треба да чујемо људе, упоредна искустава из свијета и региона како бисмо уопште о томе могли да дискутујемо. Треба да видимо да ли имамо логистичку и инфраструктурну подршку да бисмо то могли да дозволимо. Треба развити механизме контроле и надзора након легализације и то је још много отворених питања – каже Павићевић.

Невладине организације подијељене 

Директорица Удружења Родитељи Кристина Михаиловић казала је за "Дан" кратко да је неозбиљна и неприхватиљва петиција којом се тражи легализација марихуане за конзумирање и личну употребу.

Jелена Ракчевић из НВО ЦАЗАС која је бави проблемом наркоманије истиче за "Дан" да је легализациjа марихуане у Црној Гори дефинитивно питање о коме треба одлучивати хладне главе и при томе користити искуства држава коjе су већ далеко одмакле у процесу спровођења сличних инициjатива.

– Такође, неопходно је позитивна и негативна искуства обавезно сагледати и у контексту спровођења закона и регулатива у нашоj држави што нас мора одмах на почетку забринути jер смо сви свједоци како ствари код нас функционишу у тим областима. Поред тога ако мало детаљниjе погледамо на кампању прикупљања потписа за легализациjу марихуане у медицинске сврхе можемо да примиjетимо да се овом инициjативом, поред легализациjе, предлаже коришћење у медицинске сврхе и регулисање производње и продаjе тако да jе у питању апсолутна легализациjа без неких ограничења. Имаjући у виду да jе у току израда нове стратегиjе за дроге, можемо рећи да петициjа свакако долази у моменту када доносиоци одлука и струка имаjу могућност да сагледаjу све ове добре и лоше стране и у складу са тим креираjу званичну националну политику у односу на то – каже Ракчевић.

Посланик Демократског фронта Бранко Радуловић казао је за "Дан" да је искључиво против било ког облика легализације марихуане, јер сматра да смо као друштво недорасли за тако нешто.

image
Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Сматрам да је наше друштво и даље преполитичко и да не поштује довољно прописе да бисмо могли уопште о томе да размишљамо. Наше друштво и неку добру идеју може да доведе до нечега што је нелагално. Имамо ситуацију да се марихуана већ увелико користи како у средњим, тако и у основним школама, што је већ препознато као велики проблем. Биљеже се и девијантна понашања међу дјецом као што је проституција и насиље, тако да би једна оваква одлука само погоршала стање међу младима – упозорава Радуловић.

Посланица ДПС-а, инфектолог Лидија Кљајић каже за "Дан" да подржавају легализацију марихуане једино у медицинске сврхе, али сумња да би то могло да доведе до одређених злоупотреба приликом примјене.

image
Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Легализацију марихуане подржавамо једино у медицинске сврхе. Видјели смо да наши грађани још немају развијену свијест да поштују прописе, што је био случај када су кршили мјере самоизолације и заражени излазили напоље. Тако да је могуће и да уколико дође до легализације марихуане у медицинске сврхе буде злоупотреба тог опијата – каже Кљајић.

Посланик СДП-а Аднан Стриковић казао је да су подниејли иницијативу да се медикаменти од канабиса користе искључиво у медицинске свхе, док се противе узгајању марихуане и конзумацији у кућним условима.

– Црна Гора још није сазрела за било коју другу сврху марихуане. Искључиво се залажемо да се она користи као медикамент по пропсаним правилима и налазима љекара. Она има доказани ефекат код многих обољења као што су мултипле склероза, карцином, дијабетес и многе друге. Сви знамо да су људи на разне начине долазили до тих терапија, а под знаком питања је какав је квалитет и да ли је то безбједно. Због злоупотреба опијата и искривљеног друштва, видимо да се она појављује у школама, док у болницама имамо све већи број зависника који умиру – каже Стриковић.

Посланик Либералне партије Андрија Поповић казао је за "Дан" да су 2014. године у Скупштини Црне Горе покренули инициjативу о легализациjи марихуане у медицинске сврхе.

image
Foto: LAZAR RUZIC

– Ниjе тада било политичког слуха да се доказаним методама помогне нашим грађанима. Сада jе то у нешто ширем обиму оjачано потписима 6.000 наших грађана. Либерална партија ће сходно своjим европским либералним залагањима дати подршку да таj предлог уђе у скупштинску процедуру и видимо да ли ће се Црна Гора придружити многим државама коjе су сличан закон већ усвоjиле – саопштио је Поповић.

Генерални секретар Социјалдемократа Милош Челановић казао је за "Дан" да је легализација марихуане у различитим државама у свиjету дала различите резултате.

– Постоjе броjна упоредна искуства, укључуjући и земље региона. Наведена проблематика укључуjе сегменте легализациjе у медицинске сврхе и за личну употребу. Генерално, да би систем могао успjешно да се носи са легализациjом било коjе дроге мора бити посложен у смислу већ постоjећег снажног система коjи одговара на употребу дроге, а то jе свакако изазов код нас. Ово jе проблематика о коjоj риjеч треба да да струка, укључуjући и диjалог свих оних коjи могу дати допринос реалниjем сагледавању тог питања. Наравно, неопходно jе и да се чуjе мишљење ресорних министарстава здравља и пољопривреде. Сматрамо да jе потребно да се око овог и сличних питања отвори jавна дискусиjа, jер нема разлога да се овакве теме "држе под тепихом" – каже Челановић.

Из осталих политичких субјеката нису хтјели да коментаришу иницијативу за легализацију марихуане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:12