/ - фото: РТЦГ
01/12/2021 u 09:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марјановић: Са ХИВ-ом у ЦГ живи 198 особа

Од 1981. када је први случај инфекције регистрован у Црној Гори, до данас регистровано је 318 особа са ХИВ/АИДС-ом. Од тог броја је 61 особа преминула у Црној Гори

Међународни је дан борбе против сиде, а обиљежава се широм свијета са циљем подизања свијести о важности континуиране превенције и приступа ефикасном лијечењу. У Црној Гори са ХИВ/АИДС-ом данас живи 198 особа.

- Данас имамо 198 особа које су на редовној терапији Инфективне клинике КЦЦГ, од тог броја 96 одсто имају добар терапијски ефекат што значи да те особе имају добар квалитет живота, редовно долазе на прегледе и не могу да пренесу ХИВ инфекцију- казала је за ТВЦГ Александра Марјановић из Института за јавно здравље.

Од 1981. када је први случај инфекције регистрован у Црној Гори, до данас регистровано је 318 особа са ХИВ/АИДС-ом. Од тог броја је, како наводи др Марјановић 61 особа преминула у Црној Гори.

Каже да не постоје рижичне групе, већ да постоји ризично понашање у случају превенције ХИВ/АИДС-а. Она јепозвала све на бесплатно тестирање у ИЈЗЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:54