MARKOVIĆ I NORMAN / - FOTO: VLADA
18/06/2024 u 09:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Marković-Norman: Crna Gora cijeni podršku Kanade u procesu evropskih i evroatlantskih integracija

Državni sekretar Ministarstva odbrane Marko Marković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Kanade u Crnoj Gori Žila Normana.

- Marković se zahvalio na ličnom doprinosu ambasadora Normana uspješnoj saradnji Crne Gore i Kanade, koja se realizuje ne samo na bilateralnoj osnovi, već i u multilateralnim formatima, u ulozi saveznica u NATO Alijansi. On je istakao da Crna Gora cijeni podršku Kanade njenom procesu evropskih i evroatlantskih integracija- saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u saopštenju Marković je ukazao na rezultate koje Crna Gora ostvaruje u evropskim integracijama, istakavši značaj pozitivanog stava Evropske komisije u vezi sa ispunjenošću privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

- Državni sekretar podsjetio je i na ulogu Crne Gore kao pouzdanog NATO saveznika, ali i faktora stabilnosti u regionu. Osvrnuo se i na zajednički doprinos Kanade i Crne Gore borbenoj grupi u Letoniji od 2018. godine i informisao ambasadora da upućivanjem dvanaestog kontingenta u Letoniju nastavljamo doprinos jačanju otpornosti istočnog krila Alijanse - ističe se u saopštenju.Marković je naglasio i izuzetnu saradnju Crne Gore i Kanade u procesu unaprjeđenja odbrambenih kapaciteta Crne Gore, te podsjetio je planirano da se više od 35 odsto opredijeljenih sredstava za odbranu uloži u modernizaciju Vojske Crne Gore.

Dodaje se da su Marković i Norman razmijenili mišljenja i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u svijetu, te doprinosu evroatlantske zajednice jačanju globalne stabilnosti.

- U vezi sa tim, ambasador Norman je istakao važnost kontinuirane podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i pohvalio dosadašnji doprinos Crne Gore ukrajinskim naporima u borbi za slobodu. Norman je takođe iskazao stav da evropske integracije Zapadnog Balkana smatra ključem stabilnosti evropskog kontinenta, te pozitivno ocijenio reforme koje Crna Gora sprovodi na tom putu - naglašeno je u saopštenju.

Krapović - Glavaš: Odlična odbrambena saradnja Crne Gore i Slovenije

Norman je takođe informisao Markovića da će se u novembru ove godine u Kanadi održati Međunarodni bezbjednosni forum HALIFAX i sagovornici su se složili da bi pomenuti događaj bio odlična prilika za susret ministara odbrane Crne Gore i Kanade.

- Sastanak je okončan izražavanjem obostrane spremnosti za nastavak kvalitetnih bilateralnih odnosa, kao i za još snažniji doprinos naporima međunarodne zajednice za očuvanje tekovina demokratskog društva - zaključuje se u saopštenju MO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 15:24