Majkl Miler i Vladimir Martinović / Ministarstvo
17/04/2024 u 12:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Martinović – Miller: Vidljiv napredak Vlade i Ministarstva na putu ka EU

Rezultati Vlade i Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera na evropskom putu su vidljivi i više nego ikad postoji velika mogućnost za ubrzanje pristupnih pregovora, poručeno je sa sastanka ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića i šefa jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Michaela Millera.

Sastanak je odžan u Briselu u okviru zvanične posjete ministra Martinovića.

Martinović je na samom početku, prezentujući postignuto, kroz usvajanje seta zakona istakao snažnu posvećenost pregovaračkom procesu i spremnost za intenziviranje aktivnosti na realizaciji obaveza iz Akcionog plana za završna mjerila Životna sredina i klimatske promjene – Poglavlje 27. Takođe je apostrofirao očekivanja od nove pregovaračke strukture na čelu sa novoimenovanim šefom Radne grupe pregovaračkog Poglavlja 27 i članom pregovaračkog tima Klaster 4 – Zelena agenda i odživa povezanost Nenadom Vitomirovićem.

- Uzimajući u obzir kompleksnost Poglavlja 27, čije zatvaranje se očekuje na samom kraju pregovaračkog procesa, mjere rane integracije bi bile više nego značajne u cilju jačanja administrativnih kapaciteta i obezbjeđivanja visokog stepena spremnosti za članstvo danom pristupanja - dodao je Martinović.

Ministar je zahvalio na kontinuiranoj podršci EU i naglasio čvrstu opredijeljenost Vlade na Evropskom kursu. Sagovornici su se saglasili da je ovo jedna od rijetkih šansi kada Crna Gora ima priliku da ubrza zatvaranje ključnih poglavlja i uđe u EU.

Šef D2 Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Majkl Miler, istakao je potrebu da se zadži novo – postignuti  konsenzus političkog spektra u Crnoj Gori u vezi reformi EU.

- Proces pristupanja EU je zasnovan na učinku i suština se nije promijenila. Ispunjavanje privremenih mjerila u Poglavljima 23 i 24 je najveći prioritet. Vremenski rok za dobijanje IBAR-a (ocjene ispunenosti privremenih mjerila) je ambiciozan i zahtjeva snažno političko vođstvo i snažnu uključenost mnogih institucija - kaže Miler.

Posebno kod Poglavlja 27 Miler ističe da EU želi da uloži sve napore kako bi pomogla Crnoj Gori u ostvarivanju napretka kod ispunjavanja završnih mjerila u pregovaračkom Poglavlju 27.

Čestitajući na postignutim rezultatima i usvojenom Zakonu o upravljanju otpadom i usvojenoj Nacionalnoj strategiji upravljanja hemikalijama, Miler je istakao da fokus sada treba da bude na njihovoj efektivnoj implementaciji. „Naša posvećenost i odlučnost su jače nego ikada i Evropska komisija je spremna da blisko sarađuje sa Crnom Gorom na njenom evropskom putu, kroz pružanje adekvatne pomoći i podrške. Plan rasta za Zapadni Balkan i njegova reformska agenda otvaraju mogućnost za velike potencijalne investicije u razvoju infrastrukture ove zemlje. Međutim, Crnoj Gori su neophodne suštinske reforme i usvajanje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana je prioritet u tom kontekstu.“

Sagovornici su se saglasili oko složenosti Poglavlja 27 i njegove zahtjevnosti, u finansijskom smislu i u smislu administrativnih kapaciteta, posebno u oblasti upravljanja otpadom, zaštiti prirodne sredine i klimatskih promjena, uzimajući u obzir proces implementacije i obaveze koje zahtijevaju uključenost i naporan rad brojnih resora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 08:53