/ foto: Saša Matić
11/04/2022 u 10:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маске умјесто карантина у случају појаве короне у одјељењу

У случају да неки ученик оболи од ковид-а 19, остали неће ићи у карантин, већ ће бити у обавези да носе маске, казао је директор Института за јавно здравље (ИЈЗ) Игор Галић

 У случају да неки ученик оболи од ковид-а 19, остали неће ићи у карантин, већ ће бити у обавези да носе маске, казао је директор Института за јавно здравље (ИЈЗ) Игор Галић.

Он је у Бојама јутра рекао да је дошло до промјене недавно саопштене мјере да, уколико један од ученика буде заражен коронавирусом, цијело одјељење мора ићи у кућни карантин.

- Оставља се могућност епидемиолозима да имају слободу сваки случај да тумаче на посебан начин, с обзиром на то да се, у неким случајевима, дјеца друже више са другом дјецом, па је ризик за оболијевање већи- навео је Галић.

Он је рекао да је наставницима дата сугестија да носе маске. Како је навео Галић, у случају заразе коронавирусом, као ни код ученика, неће бити обавезно да цијело одјељење иде у кућни карантин, већ ће ђаци морати да носе маске и да се прати њихово стање, преноси портал Вијести.

Упитан да ли може доћи до продужења трајања школског часа са 30 на 45 минута, Галић је казао да то није у надлежности Министарства здравља и ИЈЗ-а. Он сматра да је доста незгодно при крају школске године доносити такву одлуку.

Члан Синдиката просвјете и наставник Слободан Савовић рекао је да је погубно мијењати правила понашања и организације наставе при крају школске године, наводећи да су више од двије трећине године извели по једном систему и наставном плану.

- Питање је колико би то имало ефекта- казао је Савовић.

Говорећи о наредној школској години, Галић је рекао да су незахвалне прогнозе о епидемиолошкој ситуацији, али да би, за сада, мјере које су тренутно на снази биле и у септембру.

- Требало би имати на уму да мјере могу врло брзо да се промијене, уколико дође до наглог скока оболијевања- истакао је Галић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:06