/ FOTO: LAZAR RUŽIĆ
18/11/2022 u 13:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Matematiku predaju 163 nastavnika bez stručne spreme

Nastava matematike 34 odsto nije stručno zastupljena, a od 478 nastavnika matematike 163 nemaju odgovarajuću stručnu spremu, dok iz fizike nastava 30 odsto nije stručno zastupljena, ističe Bojanić Lalović

V. d. direktora Zavoda za školstvo Zoja Lalović Bojanić kazala je za "Dan" da je trećina nastave matematike, hemije i fizike nije stručno zastupljeno zbog nedostatka nastavnika za ta tri predmeta. Ona ističe da od 478 nastavnika matemtaike, 163 nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Iz Udruženja nastavnika matematike takođe su upozorili da fali profesora i da je nastava u znatnom obimu nestručna. Lalović Bojanić ističe da to predstavlja veliki problem za Zavod za školstvo i da su osmislili akcioni plan.

– Veliki izazov za sistem, pa i za Zavod za školstvo, koji se bavi utvrđivanjem kvaliteta rada obrazovno-vaspitnih institucija, jeste nestručna zastupljenost kadra iz predmeta hemija, fizika i matematika. Na osnovu podataka kojima raspolaže Zavod za školstvo, čak 30 odsto nastave hemije nije stručno zastupljena, a 40 odsto nastavnika u nastavi za ovaj predmet je sa diplomom biologije i hemije, dok po opštem Zakonu o obrazovanju i vaspitanju u osnovnoj školi i gimnaziji može raditi samo diplomirani hemičar. Nastava matematike 34 odsto nije stručno zastupljena, a od 478 nastavnika matematike 163 nemaju odgovarajuću stručnu spremu, dok iz fizike nastava 30 odsto nije stručno zastupljena. Ono što posebno zabrinjava jeste cinjenica da će na testiranju PISA 2025. glavna oblast biti prirodne nauke. U tom smislu Zavod će raditi u saradnji sa Ispitnim centrom na podršci školama za pripremu učenika iz ove oblasta. Već je osmišljen akcioni plan koji ćemo proslijediti školama – ističe Bojanić Lalović.

Loše znanje iz matematike

Profesori Prirodno-matematičkog fakulteta upozorili su da djeca ne znaju osnove iz matematike i da je nedostatak stručne nastave veliki problem. Profesor Predrag Miranović kazao je da je ovo društveno opasan problem. Na okruglom stolu je upozoreno i da se djeca manje interesuju za taj predmet

– Potrebno je da se ide u pravcu da im se, između ostalog, povećaju koeficijenti za profesore matematike. To je jedno od rješenja kako bi se privukao veći broj mladih studenata – kazali su sa PMF-a.

 

 

Ona je kazala da ono što je takođe prepoznato kao izazov jeste i vertikalna povezanost kada je riječ o ishodima učenja zbog smanjenja broja časova u osnovnoj školi, za šta će Zavod nakon analiza ponuditi rješenje.

– Kada je riječ o prevazilazženju problema sa kadrom, Zavod preporučije da se razmisli o stipendiranju talenata za ovu oblast kako bismo pripremili ovaj kadar na vrijeme jer je i među stručno zastupljenim kadrom značajan broj onih koji će u penziju – ističe Bojanić Lalović.

Prema podacima Udruženja nastavnika od 2019. godine do danas, 125 škola raspisalo je 370 oglasa za profesora matematike. Od tog broja, 200 njih se ponavljalo i nijesu okončani. Kako navode zbog velikog nedostatka nastavnika iz matematike, ove godine se zapošljavaju i oni koji su penzionisani.

Kako smo ranije objavili, crnogorski tim je zauzeo posljednje mjesto na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Sarajevu sa svega dva osvojena boda među 19 država regiona.

Profesori matematike ranije su za "Dan" kazalida su loša organizacija domaćih takmičenja iz matematike, nedostatak literature, smjernica za vježbanje pred državna i međunarodna takmičenja posljedica slabih rezultata učenika i sve manje interesovanja za taj predmet. Nastavnici ističu da veliki problem predstavlja i to što mentori koji rade sa učenicima u školama i pripremaju ih za državno takmičenje ne pomažu dalje takmičarima na Balkanijadi, već ih preuzimaju profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta i iz Ispitnog centra, koji nemaju vremena za adekvatne pripreme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:24