Цетињски манастир, сједиште Митрополије / - фото: МЦП
17/06/2024 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MCP: Knežević da bude pažljiviji u optužbama, dokaze protiv sveštenika da dostavi nadležnim ogranima

Iz Mitropolije crnogorsko primorske SPC kazali su da poslanik i predsjednik političke partije Milan Knežević nastavlja da Mitropoliju tretira kao političkog konkurenta, te da je to duboko pogrešno i štetno upravo po dobrobit onih u koje se, kako navode, Knežević zaklinje – Srpsku pravoslavnu Crkvu i srpski narod.

- No, to je njegov izbor i neka se nosi sa time. Posljednje saopštenje Mitropolije, a na koje se osvrće g. Knežević, objavljeno je, kao uostalom i stotine saopštenja prethodnih decenija, onako kako su u Mitropoliji izabrali oni koji o tome odlučuju- navodi se u saopštenju MPC.

Knežević: Uvijek i na svakom mjestu braniću SPC i njeno kanonsko jedinstvo

Navode da saopštenja niko ne piše u svoje ime i po svom nahođenju.
-Našu praksu nećemo mijenjati zbog smutnji u javnosti koje tim povodom stvara g. Knežević. Razlog više da saopštenje nije lično potpisano je činjenica da g. Knežević u svojim nastupima nije pomenuo imena, već je optužio neodređeni broj sveštenika za saradnju sa švercerskim lobijem i manipulisanje blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem. U saopštenju Mitropolije se problematizuju upravo takve optužbe. U tome nema ličnih animoziteta niti političkih kvalifikacija. Što se tiče njegove opaske o tome koliko se i o čemu Mitropolija (i to baš tako potpisana) oglašavala, to je poznato najširoj javnosti. Njegove tvrdnje o tome da je propustila nekoliko konkretnih povoda, jednostavno nisu istinite, što je vrlo lako provjeriti- navode u saopštenju.

Nije moguće, kako ističu, kao što čini Knežević, zastupati tezu da u crkvenim krugovima u Crnoj Gori postoji plan da se ruši kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne Crkve, a istovremeno iskazivati poštovanje prema mitropolitu Amfilohiju.
- Upravo je on, od tvoraca tih kleveta, prvooptuženi za saučesništvo u tom planu. U Crnoj Gori nije postojao nikakav zavjerenički plan razbijanja jedinstva Srpske Patrijaršije, makar ne među sveštenstvom i vjernicima.Oni koji su takav plan imali, upisali su ga u svoje, još uvijek aktuelne, partijske programe. Kad su htjeli da ga realizuju, naišli su na odlučan i jedinstven otpor, kako sveštenstva, tako i vjernih, na čijem je čelu upravo bio blaženopočivši mitropolit. Navodno učešće sveštenika u planu razbijanja Srpske pravoslavne Crkve je izmišljotina. Čija i zbog čega, ostaje da se vidi - ističu.
Najvjerovatnije zbog obračuna sa mitropolitom Amfilohijem, kako dodaju, čije zasluge i nasljeđe njegovi protivnici nisu mogli drugačije da okrnje.

MPC: Knežević da što prije nadležnim organima dostavi dokaze koјe sakuplja protiv sveštenika


-Te klevete su se, nažalost, proširile i u njih se, očigledno, upetljao i g. Knežević. Kao neko ko je žrtva klevetničkih optužbi, koje su rezultirale sudskim postupcima, držimo da bi morao da bude pažljiviji kad nekoga optužuje na osnovu krajnje sumnjivih i neprovjerenih glasina. U ovoj priči, kao i u njegovoj, takođe postoje naredbodavci i kontrolisani tužioci, ali i lažni svjedoci “sinđelići” i “velimirovići”, koji su u kreiranju te nečasne konstrukcije učestvovali iz koristi, zbog moralne pokvarenosti ili iz straha.Sigurni smo da g. Knežević ne želi da ova njegova kampanja liči na ono gonjenje koje je sprovodio bivši režim, ne birajući riječi i podmetanja da ocrni lik Crkve pred javnošću. Ne želimo da vjerujemo da to radi sa takvim namjerama. Međutim, ovo što je dosad činio u vezi sa ovim pitanjem predstavlja obični senzacionalizam i tabloidizaciju na štetu Crkve- navode iz MCP.

- S obzirom da je sam Knežević izjavio da prikuplja dokaze i da će imena saopštiti kad, po njemu, oni budu ”stopostotno” pouzdani, tražili smo od njega da se okani javnog suđenja i presuđivanja i da te dokaze uvede u formalne okvire, preuzimajući tako punu odgovornost za svoje riječi i postupke. Taj poziv ponavljamo i ovom prilikom. Ukoliko to ne učini, svaka dalja javna prepiska sa g. Kneževićem na ovu temu postaje besmislena i bespredmetna, te zbog toga u njoj više nećemo učestvovati- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 08:42