Медојевић / - Фото: Банка хране
20/08/2021 u 13:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Дјеца из сиромашних породица одустају од школовања јер немају условa

Kако да осиромашени грађани Црне Горе купе књиге и школски прибор за своју дјецу питање је за Владу Црне Горе

Kако да осиромашени грађани Црне Горе купе књиге и школски прибор за своју дјецу питање је које је Влади Црне Горе поставила директорица Банке хране Марина Медојевић. 

Она је прокоментарисала дистрибуцију бесплатних уџбеника у Црној Гори, наводећи да ће тако књиге добити и они који могу да их купе својој дјеци без напора.

- Зар не би било хуманије да се уштеда настала од куповине књига дјеци чији родитељи имају могучност да их  купе,  искористе за куповину књига и школског прибора ђеци која похађају средњу школу и факултет,  а чији родитељи немају довољно средстава- пита се Медојевић. 

Она тврди да дјеца из сиромашних породица одустају од даљег школовања, јер им родитељи не могу обезбиједити неопходно.

- То је чињеница у коју се Банка хране увјерила код много породица у Црној Гори у претходних 11 година волонтерског рада. Знамо да је школовање најефикаснији начин за сузбијање сиромаштва и спречавање преношења  сиромаштва са генерације на генерацију. Потребан нам је посебан буџет за дјецу како би се побољшали социјалне услуге за дјецу из сиромашних породица- истакла је она. 

Препоручила је да је Фонд за школовање дјеце из сиромашних породица један од начина.

- Новца за дјецу мора бити. Само тржишна наплата станова и кредита који су добијени од државе по посебним условима је један од њих. Закон о поријеклу имовине и закон о екстра профиту обезбјеђују довољно средстава да помогнемо дјеци да имају једнаке шансе за живот, рад и напредовање. Будимо људи помогнимо системски дјеци која немају. Мислимо на генерације осиромашених грађана који нису то постали својом вољом- закључила је Медојевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:27