Nebojša Medojević
26/01/2023 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Vlada da povuče odluku o angažovanju vojske u civilnim operacijama

Upotreba Vojske je jasno definisana Ustavom, zakonom o vojsci, strategijama bezbjednosti i drugim aktima i nema prostora za medijsko-političke performanse i egzibicije političara, naveo je predsjednik PzP

Jedinice Vojske Crne Gore se ne mogu angažovati u poslovima koji su u nadležnosti inspekcija, policije, tužilaštva i drugih civilnih državnih organa, saopštio je predsjednik PzP Nebojša Medojević nakon izjave premijera Dritana Abazovića da je moguće i angažovanje VCG u poslovima kontrole nelegalne eksploatacije šljunka.

- Ideja ove raspale Vlade da se jedinice Vojske Crne Gore angažuju u poslovima kontrole nelegalne eksploatacije šljunka je protivustavna, nezakonita i besmislena. Upotreba Vojske je jasno definisana Ustavom, zakonom o vojsci, strategijama bezbjednosti i drugim aktima i nema prostora za medijsko-političke performanse i egzibicije političara, naveo je on.

Kako je dodao, vojska se, izuzetno, može upotrebiti u civilnim poslovima u slučajevima vanrednog stanja zbog elementarnih nepogoda ili teških remećenja ustavnog poretka i javnog reda i mira (teroristički napadi, poplave, požari, zemljotresi, kolapsi energetskog sistema, teškim ekološkim havarijama i sl.).

- Pozivam načelnika generalštaba Vojske Crne Gore da se javno ogradi od ove besmislene ideje kojom se urušava dostojanstvo Vojske i ona izvrće ruglu u očima građana, ali i nekih potencijalnih neprijatelja i agresora. Problem nelegalne eksploatacije šljunka iz rečnih tokova je problem nedostatka političke volje da se država obračuna sa tajkunima DPS koji i dalje imaju privilegovan položaj i zaštićeni su od djelovanja pravne države, istakao je Medojević.

Dodao je da bi vlada DF bi ovaj problem riješila za jedan dan jer su sve informacije o ovoj pljački nacionalnih resursa poznate i samo je potrebno promjeniti zakon, pohapsiti sve odgovorne, zapečatiti opremu i zabraniti rad tim kompanijama i preduzećima, podići optužnice, pravosnažno osuditi i svu imovinu zeplijeniti.

- Ako ovakve glupe i ponižavajuće ideje prođu i realizuju se u praksi, za očekivati je da ova smiješna Vlada angažuje vojsku protiv sajber napada da čuvaju kompjutere i prate koji službenik pristupa sajtovima sa sadržajem za odrasle, zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:57