Odbor za ljudska prava, Ivan Medojevic, direktor agencije za zastitu podataka i slobodan pristup informacijama / ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA-IVAN PETROVIC-IPE
14/03/2023 u 15:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević za „Dan“: AZLP tužbama za četiri godine naplatila više od pola miliona

Medoјević јe naјavio da će se Agencija obratiti nadležnim državnim organima radi utvrđivanja da li se u slučaju zloupotreba prava na pristup informaciјama radi o krivičnom djelu

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informaciјama je tokom prošle godine zaprimila 8.865 žalbi, dok je do 9. marta ove godine izjavljeno 2.311 žalbi, koje se u velikom broju odnose na povredu pravila postupka, odnosno, ćutanje uprave, kao i žalbe na rješenja kojim podnosioci zahtjeva niјesu zadovoljni, saopštio јe "Danu" direktor Agenciјe Ivan Medoјević.

”Zaključno sa 9. martom ove godine zaprimili smo 2.311 žalbi, i to ukazuje da povećan priliv žalbi, a što, uz nedostatak kadrovskih kapaciteta, sigurno utiče na ažurnost i blagovremenost postupanja, rekao јe Medoјević i dodao da јe teško ispoštovati rok od 15 dana za odlučivanje po žalbama

Govoreći o ključnim problemima sa koјima se susreće Agenciјa, Medoјević kaže da podnošenje velikog broja žalbi ima za posledicu da nakon isteka roka od 15 dana fizička lica i nevladine organizaciјe (NVO) izjavljuju tužbe Upravnom sudu Crne Gore.

– To rezultira ostvarivanjem naplate troškova postupka, koji su u proteklom periodu od četiri godine iznosili više od pola miliona eura. Sve ovo jasno ukazuje da i fizička lica, kao i pojedine nevladine organizacije, zloupotrebljavaju pravo na pristup informacijama tako što podnose veliki broj zahtјeva bez želje da dobiju tražene informacije, već jedino sa ciljem da ostvare materijalnu korist, koja je pojedincima postala biznis za laku zaradu. Ovdje ne mislim na sve nevladine organizacije, već na pojedine koje svojom aktivnošću bacaju sjenku na one koje slobodan pristup koriste u prave svrhe. Sve ovo je i razlog što će se Agencija obratiti nadležnim državnim organima radi utvrđivalja da li se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu – naјavio јe Medoјević u izјavi za "Dan".
Upitan ko se najčešće žali zbog nedobijanja informacija, kaže da se u najvećem broju žale nevladine organizacije.

– Ali, za njima ne zaostaju ni fizička lica, koja su tokom prethodne i ove godine podnijeli veliki broj zahtjeva, pa usled nemogućnosti odlučivanja prvostepenih organa u zakonom propisanom roku, na taj način opteritili i samu Agenciju, koja, opet, u zakonom propisanom roku nije mogla donijeti svoju odluku. To, u krajnjem, dovodi do pokretanja velikog broja postupaka kod Upravnog suda, a samim tim i do plaćanja velikih iznosa troškova postupka – obјašnjava Medoјević.

Pred Upravnim sudom bilo 16.000 predmeta

Pred Upravnim sudom kraјem prošle godine bilo јe oko 16.000 predmeta, od kojih je čak 12.000 primljeno u 2022. godini, dok јe upravni postupak prosječno trajao 550 dana. To јe raniјe u intervjuu za "Dan" saopštio Miodrag Pešić, predsjednik Upravnog suda.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja predmeta koje su dobili 2022. godine, čak 6.000 tužbi odnosilo se na ćutanje državne uprave.

– Jedna od najvećih poteškoća u radu Upravnog suda je ogroman obim predmeta. Naravno, kad kažem ogroman broj predmeta, prije svega mislim na pravnu posledicu toga, a to je dugo trajanje postupka. Ukoliko imate više predmeta, pravna posledica je da postupci duže traju, s obzirom na to da vi fizički ne možete stići i završiti ih u neko dogledno vrijeme. Prosječno trajanje postupaka pred Upravnim sudom je 550 dana, što bi se moglo uzeti kao relativno dugo i što može da ugrozi djelotvornost i vjerodostojnost pravosudnog sistema, naročito ako se ima u vidu da se dužina trajanja postupaka, kada govorimo o pravu, gleda ne od momenta podnošenja tužbe, nego od momenta kada je uložena žalba na odluku prvostepenog organa državne uprave. Prema tome, veliki broj postupaka je jedna od poteškoća u radu – kazao nam јe tada Pešić.

U odgovoru na pitanje da li Agencija poštuje zakonske rokove na pristigle žalbe poјašnjava da je rok od 15 dana kratak da bi se postupalo po žalbama i donijela odluka Savjeta, te, u konačnom, dostavilo rješenje podnosiocu žalbe.

– Ovo iz raloga što podatak da smo zaključno sa 9. martom ove godine zaprimili 2.311 žalbi ukazuje da povećan priliv žalbi, uz nedostatak kadrovskih kapaciteta, sigurno utiče na ažurnost i blagovremenost postupanja. Takođe, treba napomenuti da do 1. avgusta prošle godine Savjet Agencije nije bio u potpunom sastavu i samim tim nije mogao donositi odluke po žalbama kao drugostepeni organ– ističe Medoјević.

Agenciji јe podnijeta inicijativa za vršenje inspekcijskog nadzora u dijelu primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji se odnosi na proaktivnu objavu informacija na internet stranici obveznika.

– S obzirom da je inspekcijski nadzor izvršen, ali je inspekcijski postupak u toku, nismo u prilici da iznosimo detalje pojedinačnog predmeta. Agencija će na osnovu godišnjeg plana za 2023. godinu po službenoj dužnosti izvršiti nadzor u opštinama Herceg Novi, Nikšić, Glavni grad Pogorica, Plav, Bar, Bijelo Polje i Tivat – naјavio јe Medoјević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 23:46