Карен Медокс / - фото: Британска амбасада
16/12/2021 u 18:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: Наша друштва треба да чују гласове новинарки које говоре о онлајн и физичком насиљу

Она је навела да је од њеног доласка, прије нешто више од годину, у медијима било више случајева насиља над новинаркама

Стварањем мреже новинарки може се креирати сигуран простор за дугорочне промјене, поручила је британска амбасадорка у Црној Гори, Карен Медокс.

Медокс је, како је саопштено из Британске амбасаде у Подгорици, била домаћин догађаја на којем је угостила учеснике регионалног пројекта "Медиа фор ол" како би разговарали о изазовима, баријерама и могућностима за стварање мреже за новинарке у Црној Гори и на Западном Балкану.

Она је казала да је потребно искористити прилику коју даје програм Медиа фор Алл да се креира мрежа за подршку и сарадњу.

- Као жене на утицајним позицијама, морамо да подржавамо једна другу и охрабрујемо друге да преузму те важне улоге -  рекла је Медокс.

Она је навела да је од њеног доласка, прије нешто више од годину, у медијима било више случајева насиља над новинаркама.

Медокс је истакла да пријетње новинарима, било онлајн или физичке, представљају пријетњу демократији.

- Посао који радите може бити изазован, а понекад и опасан. Али имате значајну и важну улогу у демократском друштву. Зато овај пројекат има за циљ да вас подржи – стварањем мреже новинарки како би се креирао сигуран простор за дијељење изазова и рјешења за дугорочне промјене - додала је Медокс.

Директорица Британског савјета Вања Маџгаљ рекла је да умрежавање није једноставан подухват.

Према њеним ријечима, то захтијева труд, посвец́еност, вријеме, одлучност, знање и вјештине.

Маџгаљ је навела да се многе мреже појављују и нестају.

- Наша друштва треба да чују гласове новинарки које углас говоре о онлајн и физичком насиљу, родно заснованом насиљу, сексизму, узнемиравању и дискриминацији. Када новинарке говоре о насиљу и дискриминацији, оне говоре у име свих жена. Управо зато су њихови гласови још важнији - истакла је Маџгаљ.

Из Британске амбасаде у Црној Гори саопштили су да се једна од кључних препорука данашњег скупа односи на даље ангажовање и оснаживање новинарки да успоставе националне и регионалне мреже и

Препоручено је, како се наводи, веће кориштење веза и могућности за стварање мрежа младих новинарки које су дио менторског програма Мидиа фор ол као и дијељење истраживања и веза успостављених кроз програм како би се подржао развој трајних мрежа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:03