Медокс и Петричевић / - Медокс и Петричевић
23/03/2022 u 15:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: Преко Луке Бар се сваке године прокријумчари преко двије милијарде цигарета

Она је посебно истакла да је преко 40 милиона илегалних цигарета откривено и заплијењено на Западном Балкану од 2020. године као резултат сарадње између ХМРЦ-а и регионалних царинских партнера

Процјењујемо да се само преко Луке Бар сваке године прокријумчари преко двије милијарде цигарета, које затим улазе на илегална тржишта широм Европе, а само шверц цигарета кошта економиjе Западног Балкана преко 300 милиона еура изгубљених прихода сваке године. То jе новац коjи се може потрошити на школе, болнице или путеве, али умjесто тога иде у џепове криминалаца, казала је британска амбасадорка у Црној Гори Карен Медокс, на седмом регионалном састанку директора царинских управа Западног Балкана.

Она је посебно  истакла да је преко 40 милиона илегалних цигарета откривено и заплијењено на Западном Балкану од 2020. године као резултат сарадње између ХМРЦ-а и регионалних царинских партнера.

 - Много више милиона цигарета је откривено кориштењем опреме дониране од стране Уједињеног Краљевства и заплијењено од стране органа реда који су прошли обуку коју су пружили британски стручњаци -  додала је амбасадорка.

Како је истакла, британска влада подржава царинске управе широм овог региона јер им је, како додаје,  стало до сигурности и стабилности Западног Балкана.

Она је додала да су стабилним земљама потребне јаке демократске институције како би се спријечиле и бориле против организованог криминала и корупције, утирући пут праведнијем и сигурнијем друштву и атрактивном пословном окружењу.

 - Организоване криминалне групе не интересују ни политичке границе ни административне подјеле и настоје да их искористе, да би олакшале своје криминалне радње, попут кријумчарења недозвољене и опасне робе. Знамо да је Западни Балкан географско чвориште за кретање миграната, илегалних дрога, оружја и цигарета у Западну Европу. Знамо да организоване криминалне групе кријумчаре недозвољену робу кроз морске луке Драч и Бар, те копном из Грчке и Бугарске. Знамо да опасна и недозвољена роба стиже на улице Уједињеног Краљевства – и других градова у Европи – долазећи преко Западног Балкана - истакла је он.

Цијенећи доприносе које царинске службе дају свеукупној безбједности и напретку региона, в.д. директорице УПЦ Милена Петричевић је указала да процес усвајања европских стандарда и трансформација царинске службе у модернизовани систем управљања и рада, претпостављају стални развој и унапређење људских ресурса, што у фокус ставља професионализам, етику и унапређење вјештина царинских службеника.

 - Менаџмент Управе одлучан је да досљедно спроводи стратегију јачања етике и интегритета запослених. „Чврсто вјерујући да ће се овај процес успјешно спровести,  промовишемо етику, морал и културу интегритета и уводимо антикоруптивне механизме у циљу елиминисања ризика од корупције- поручила је Петричевић.

Истакла је да је мисија Управе је да у сваком тренутку осигурамо баланс и потребну равнотежу нивоу заштите друштва с једне стране и протока међународне трговине, с друге стране. 

 - Глобалне пријетње које се огледају кроз организовани криминал,  нелегалну трговину недозвољеним материјама, тероризам, улогу царинске службе помјерају у епицентар -  наглашава она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:30