/ Foto: LAZAR RUZIC
26/02/2023 u 07:40 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meteorolozi za danas najavili jaku kišu i mećave na sjeveru

Očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, koja će na teritoriji Crne Gore usloviti intenzivnije padavine, kazao je Micev

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju najavio je za danas vanrednu meteorološku situaciju.

Meteorolog Branko Micev kazao je da se danas očekuje dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, koja će na teritoriji Crne Gore usloviti intenzivnije padavine.

– Zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, ZHMS izdaje upozorenje za vanrednu meteorološku informaciju. Za nedjelju, 26. februara 2023. godine, očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, koja će na teritoriji Crne Gore usloviti intenzivnije padavine. Кao posljedica dejstva ciklona, kratkotrajno (u nedjelju) na području Crne Gore, posebno u planinskom zaleđu Jadrana i regiona Orjena, u centralnim predjelima i prema sjeveru i sjeveroistoku Crne Gore, očekuje se jača kiša, a od sredine dana na sjeveru, posebno na sjeverozapadu u planinama, intenzivnije sniježne padavine, a lokalno su moguće i sniježne mećave – saopštio je Micev.

On je kazao da je u južnom Jadranu i uz obalu moguće formiranje olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode (TS-thunderstorm).

– U nedjelju ujutru, odnosno tokom noći subota na nedjelju i u nedjelju prije podne, očekuju se jaki udari južnog vjetra, posebno uz obalu i u višim predjelima na sjeveru. Кratkotrajni udari vjetra imaće olujni karakter. Кao posljedica ove prognostički značajne meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode od kiše, plus od topljenja postojećeg snijega (dok ne počne da pada novi snijeg), lokalno mogući su problemi (flashflood efekti) u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica, zatim na potencijalno ranjivim mjestima mogući su lokalni odroni i klizišta, posebno na mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati i gdje je narušena prirodna povezanost-stabilnost tla – rekao je Micev.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:07