Ilustracija / foto: Blaženka Golubović
26/07/2023 u 06:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Micev: Oblaci generišu oluju, moguć grad

Oblaci potencijalno mogu da generišu jake olujne vjetrove, kratkotrajno pljuskovite padavine i burne grmljavinske procese sa pojavom grada

Jaka oluja očekuje se danas u Crnoj Gori, javljaju iz Zavoda za meteorologiju i seozmologiju.

U tekstu koji je pripremio meteorolog Branko Micev piše da se tokom noći u utorak na srijedu i u srijedu očekuje prolazak hladnog atmosferskog frontalnog talasa. Kao posljedica tog talasa i duboke i prostrane baričke doline nestabilnosti, na teritoriji Crne Gore očekuje se jaka i duboka, frontalna konvekcija sa uslovima za formiranje konvektivnih olujno-grmljavinsko gradonosnih oblaka.

Oblaci potencijalno mogu da generišu jake olujne vjetrove, kratkotrajno pljuskovite padavine i burne grmljavinske procese sa pojavom grada. Uslovi za formiranje olujnih oblaka biće izraženiji u jutarnjim satima u srijedu, ali opšta nestabilnost atmosfere će se nastaviti tokom dana u srijedu.

Takođe, danas se očekuje pojačan do jak vjetar južnih i zapadnih smjerova u toku prolaska fronta, a nakon toga u večernjim satima vjetar u skretanju na sjeverni. Ovaj atmosferski sistem, donosi osvježenje, usloviće pad temperature vazduha u odnosu na temperature koje smo imali ovih dana koje su dostizale i prelazile 41 stepen.

Danas će na području Crne Gore biti promjenljivo oblačno i nestabilno vrijeme i svježije, mjestimično kiša ili pljusak sa grmljavinom.

U južnim predjelima duži sunčani periodi. Vjetar umjeren do jak južnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha od 14 do 26, najviša dnevna od 22 do 34 stepena.

U Podgorici će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, moguća je i kiša ili pljusak sa grmljavinom, naročito u jutarnjim satima i tokom noći. Vjetar umjeren do jak južni. Jutarnja temperatura vazduha oko 26, najviša dnevna 34 stepena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:40