/ Милојко Спајић
26/10/2021 u 14:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

МИФ: Са проблемом сиромаштва Влада се суочила већ у првим данима мандата

Министартсво је реаговало на став доцента на факултету за спорт и физичко васпитање Бојана Машановића

Министарство финансија и социјалног старања реаговало је на наводе доцента на факултету за спорт и физичко васпитање Бојана Машановића и истакло да је јавност  упозната са корацима које Министарство предузима да би се дјеци у раној фази развоја омогућила помоћ и подршка и како би се од првих дана улагало у њихову будућност.

- Увођење дјечјег додатка и бесплатни уџбеници само су први од корака које је ресор, на чијем је челу министар Милојко Спајић, обезбиједио у години социјалне правде. Са проблемом сиромаштва се ова Влада суочила већ у првим данима мандата. Уз обезбијеђењу финансијску стабилност, одмах су уведене мјере попут повећања минималне зараде, увођења додатка, бесплатних уџбеника, социјалних ваучера. Такође, кроз програм „Европа сад“ и раст минималне зараде са 250 на 450 еура, увођење неопорезивог дијела зараде и остале мјере које морају да доведу до раста плата, доводимо до побољшања животног стандарда грађана у кратком року. Када је конкретно ријеч о бази података о тјелесним карактеристикама дјеце, потребно је саопштити јавности да она није у надлежности Министарства финансија и социјалног старања. Наиме, у отвореном писму доцента на Факултету за спорт и физичко васпитање, које је објављено у појединим медијима, се не наводи методологија која је кориштена приликом истраживања, период у којем је вршено истраживање, подаци о величини и репрезентативности узорка, статистичке методе којима се утврђује валидност резултата, као ни по чијем одобрењу су вршена истраживања код дјеце. Такође, не наводи се ни профил стручњака који су спроводили истраживање, критеријуми на основу којих је утврђивана гојазност, односно неухрањеност, као и узроци гојазности, односно неухрањености- наводе из Министарства.

Опште је познато, како тврде, да постоји више узрока неухрањености, а да то не мора бити недостатак хране.

- Нејасно је како је господин Машановић замислио да се индиректним методама утврђују појединачне породице које су у неприлици.  Напомињемо да МФСС има свој интегрисани информациони систем социјалног старања (Социјални картон), који садржи податке о корисницима права из социјалне и дјечје заштите, односно корисницима права на основна материјална давања у социјалној заштити, основна материјална давања из дјечије заштите и услуге социјалне и дјечје заштите, сходно Закону о социјалној и дјечјој заштити Црне Горе.  За очекивати је да господин Машановић зна да праћење тјелесног и здравственог статуса дјеце и омладине није у надлежности Министарства финансија и социјалног старања- истичу из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 13:16