Мигранти у Пљевљима / -Дан
24/05/2022 u 14:59 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мигранти харају пљеваљским селима

У полицији нам је потврђено да су од миграната највише угрожена подручја села Метаљка, Потковач и Поблаће. Мигранти су овог прољећа провалили у двије куће, у којима су ноћили, а пријављена је крађа, између осталог, и пиштоља

Коридор којим се последњих година мигранти са Блиског истока, преко планине Ковач, крећу према земљама Европске уније (ЕУ), оживио је ових дана. Лијепо и топло вријеме за ово доба године, идеално је за путовање па је након зимског периода ова рута поново један од погодних путних праваца за мигранте. Њиховом појавом и ове као и претходних неколико година међу становнике пљеваљских села на подручју планине Ковач опет се уселио страх јер су мигранти наставили са праксом из претходних година када су проваљивали у празне куће отуђујући притом и дио имовине.

Из полиције претходних дана нијесмо могли добити одговор на питање колико кућа је у овим походима досад обијено, али нам је потврђено да су највише угрожена подручја села Метаљка, Потковач и Поблаће. Мигранти су овог прољећа провалили у двије куће, гдје су ноћили, а власници су пријавили да су им притом отуђени и поједини предмети, а у једном случају из једног од објеката украден је и пиштољ. У кућама које су се нашле на мети миграната нико није живио, а полиција је извршила увиђај и у току је даља истрага.

Житељи мјесних заједницама на подручју планине Ковач живе у страху, а најтеже им је ноћу.

– Мигранти су се опет појавили, а по физиономији и цртама лица изгледа као да међу њима нема више Сиријаца или становника других арапских земаља. Примјетно је да већина њих имају косе очи – казао нам је предсједник Мјесне заједнице Поблаће Горан Лаковић.

 

Таксистима дозволили превоз миграната

У претходном периоду пљеваљска полиција није дозвољавала да таксисти мигранте превозе до села Бољанићи. Међутим, јуче смо у пљеваљској полицији сазнали да таксисти из Пљеваља уз таксиметар и важеће цјеновнике имају право да превозе мигранте. Забрана за превоз миграната може да буде ако се утврди да је неки таксиста дио шире акције превоза миграната, односно трговине људима.

Ипак, неријетко се може чути да су мигранте у ранијем периоду превозила лица блиска бившој власти или полицијским структурама.

Он је појаснио да се мигранти крећу у мањим групама и због тога не искључује могућност да имају организовану путању.

– У групама их има по троје-четворо, понекад међу њима има И жена и дјеце. Те групе се крећу најчешће у растојању од пола километра. На подручју Ковача се појављују у јутарњим сатима, али и у сутон, па изгледа као да их неко у то вријеме довози из правца Пљеваља – прича Лаковић.

Истиче и да мјештани страхују за своју имовину, али да је ситуација таква каква је и да јој се не назире крај.

– Нажалост, ова прича траје годинама уназад и ништа се не мијења – наводи Лаковић.

Да мјештани страхују од миграната тврди и предсједник Мјесне заједнице Потковач Василије Дробњак. Иако, како истиче, на подручју ове заједнице није биловећих инцидената са мигрантима, плаше се да се не појаве у већем броју.

– Становништво се више плаши миграната него вукова – каже кроз шалу Дробњак и напомиње да је последњи инцидент био приликом провале у сеоски дом у Потковачу.

"Мигранти у Пљевља долазе из правца Подгорице, а често пјешаче или путују аутобусом. Потом се из Пљеваља пребацују до Бољанића а потом пјешице преко планине Ковач прелазе границу Црне Горе и Републике Српске, настављајући пут даље према земљама Европске уније

Мигранти у Пљевља долазе из правца Подгорице, а често пјешаче или путују аутобусом. Потом се из Пљеваља пребацују до Бољанића а потом пјешице преко планине Ковач прелазе границу Црне Горе и Републике Српске, настављајући пут даље према земљама Европске уније.

Током зимског периода их није било јер изузетно ниске температуре и велики снијег онемогућавају пјешачење преко планине, посебно када се путује ноћу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:35