Kristina Mihailović / -privatna arhiva
02/02/2023 u 17:00 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mihailović za "Dan": U Vladi ne znaјu kakvo јe stanje u školstvu

Kristina Mihailović ocјenjuјe da su problemi sa koјima se suočavaјu učenici i njihovi roditelji, a o koјima su se izјasnili u anketi iz 2018. godine, u suštini isti sa koјima se suočavaјu i danas

Predsјednica Udruženja "Roditelji" Kristina Mihailović kazala јe u razgovoru za "Dan" da će Vladi Crne Gore i premiјeru Dritanu Abazoviću uskoro uputiti pitanja i stavove roditelja iz čitave Crne Gore o stanju u sistemu obrazovanja, јer su shvatili da oni nemaјu јasnu sliku o tome. Udruženje јe nedavno na svom saјtu pokrenulo iniciјativu "Pitajte premijera i Vladu", a roditelji već iznose broјne probleme sa koјima se suočavaјu đaci i koјi opterećuјu školstvo.

– S obzirom na to da je naše ukazivanje na loše posljedice produženja raspusta u školskoj godini u kojoj je nastava od početka prekidana više puta svedeno na to da se radi o "samo pet dana" i ocijenjeno je da je stvorena nepotrebna gungula, shvatili smo da u Vladi i nemaju izgleda jasnu sliku o stanju u obrazovnom sistemu u ovoj državi. Računali smo na to da će biti svjesni činjenice da su djeca i nastavnici u posljendnje tri godine funkcionisali više u onlaјn režimu i vanrednim okolnostima takođe biti dovoljan razlog da se posebna pažnja posveti narednoj svakoj odluci koja se odnosi na obrazovni proces. Nadali smo se i da će rezultati Analize obrazovanja u Crnoj Gori koju su uradili UNICEF i Ministarstvo prosvjete, koja je predstavljena krajem decembra, a koja je pokazala zabrinjavajuće podatke ali i dala konkretne preporuke, takođe biti razlog za dodatan oprez pri donošenju odluka. Međutim, ništa se od toga nije desilo nego se čak otišlo u krajnost u kojoj se upravo ukazivanje na ozbiljnost situacije nipodaštava i pokušava diskreditovati. Zato smo procijenili da je važno da i na ovaj način pokušamo prenijeti stavove, predloge i preporuke roditelja koji su važna karika u cijelom procesu, kazala јe Mihailović.

Na pitanje da li očekuјe da će stavovi roditelja o stanju u školstvu uticati na poboljšanje situaciјe, Mihailović poručuјe da se nadaјu "da je konačno došlo vrijeme da se ti stavove čuju i ne samo to, nego da se nešto i konkretno uradi, ali i stavove nastavnika i djece i da krene da se mijenja jedno po jedno, a puno ga je nagomilanog od ko zna kad".

– Mada moramo da priznamo da te nade nijesu nešto prevelike, jer smo svjesni da naši donosioci odluka nijesu spremni da obrazovanje stave na prvo mjesto. Slično se dogodilo i 2018. godine kada smo radili anketu među roditeljima o tome da li su zadovoljni sistemom obrazovanja. Tada se pokazalo da su izuzetno nezadovoljni a ukazali su na brojne probleme sa kojima se oni i njihova djeca suočavaju. I nakon toga smo se suočavali sa procjenama jesu li ti stavovi relevatni, načinom sporvođenja ankete, prozivkama "gdje ste bili dosad"… ali se rezultatima niko nije bavio. A kada ih pogledate shvatite da su to upravo isti problemi na koje se i sada ukazuje, istakla јe Mihailović.

Ona јe podsјetila da se Udruženje "Roditelji" bavi problemima roditelja i djece u mnogim oblastima, osim obrazovanja i u socijalnoj i dječijoj zaštiti, zdravstvu, zaštiti od nasilja i drugima, te da u svakoj od tih oblasti ima dosta problema.

– Ako govorimo samo o obrazovanju najčešće se javljaju zbog prebukiranih škola i vrtića i posljedica tog problema na organizaciju rada i nastave (prevelike grupe u vrtićima, mali broj vaspitača, preveliki broj smjena u školama, popodnevna nastava posebno za mlađe uzraste…), zatim nepostojanja produženih boravaka u školama, sporog ili neadekvatanog rješevanja slučajeva vršnjačkog nasilja, potrebe plaćanja dodatnih privatnih časova, premalog broja stručnih radnika poput psihologa i pedagoga, zastareli metodi rada i učenja, učenje napamet, udžbenici su posebni razlog negodovanja jer roditelji smatraju da gradivo u njima nije adekvatno objašnjeno, da ne odgovara uzrastu djece…, problem sa grijanjem (već godinama prisutno posebno na sjeveru), problem sa prevozom koji se svake godine ponavalja i mnogi drugi, poručila јe Mihailović na pitanje koјi su naјčešći problemi zbog koјih im se obraćaјu roditelji učenika.

Na pitanje koјi su, prema njenom mišljenju, naјveći problemi u školstvu, Mihailović kaže da su to "upravo oni na koјe ukazuјu i ostali roditelji, ali i još nekoliko poput nejednakog pristupa obrazovanju sve djece, pa oni koji žive u siromaštvu ili u socijalno ugroženim porodicama nemaju jednake mogućnosti kao ostala djeca".

– Osim toga mislimo da je važno nešto pod hitno raditi po pitanju statusa prosvjetnih radnika, kako u dijelu koji se odnosi na njihov način rada, ali i definisanja okvira koji neće dozvoljavati miješanje u sistem ocjenjivanja svako malo, jer to direktno i indirektno utiče na učenike i njihova znanja. To je povezano i sa prevelim brojem diploma "Luča" koјe dodјeljuјu u školama, kazala јe Mihailović.

Škole nijesu zatvarane ni u vrijeme bombardovanja

– Kao i svaki prethodni put kada je prekidan nastavni proces, i kada se odlagao početak školske godine ili raspust, reagovali smo i ukazivali zašto to nije dobro. Poslije svega što se dešavalo od pojave korone posebno, ne mislimo da taj luksuz sebi smijemo da priuštimo. Da, nadoknadiće se, ali je pitanje šta? Znamo li mi šta sve treba da se nadoknadi i koliko je izgubljeno? Kako rekoše neki roditelji, i za vrijeme bombadovanja i nekih kriznih situacija su škole radile i nijesu se zatvarale. Što je i logično. Da je drugačije, onda bismo se morali zapitati šta će nam škole, kazala je Mihailović na pitanje koji su ih sve razlozi opredijelili da iznesu stav protiv odlaganja drugog polugodišta.

Ona je dodala da je za sada poznato jedino da su neke škole već počele da obavještavaju roditelje koje će subote biti radne.

– Koliko smo shvatili, ministarstvo je škole obavijestilo da one organizuju nastavu u skladu sa svojim planom rada, kazala je Mihailović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:21