/ - Марко Милачић
23/07/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Милачић у скупштинску процедуру предао предлог измјена и допуна кривичног законика ради снажније заштите новинара

Измјенама Кривичног законика се предлаже да се убиство новинара кажњава казном дуготрајног затвора, које су прописане за тешко убиств

Посланик у Скупштини Црне Горе и пресједник Праве Црне Горе Марко Милачић предложио је измјене и допуне Кривичног законика ради боље правне заштите новинара, уважавајући иницијативу 9 НВО које се баве радом медија и заштитом новинара.

– Измјенама Кривичног законика се предлаже да се убиство новинара кажњава казном дуготрајног затвора, које су прописане за тешко убиство. Ове казне су оправдане када се узму у обзир опасности са којима се новинари суочавају приликом обављања посла и нерасвијетљене случајеве убиства новинара, као што је случај убиства Душка Јовановића – казао је Милачић.

Како се наводи у саопштењу, један од показатеља достигнутог нивоа демократије у држави је безбједност новинара. Напади на новинаре су напади на демократију и слободу говора. Новинари у Црној Гори су приликом вршења својих професионалних задатака угрожени, што потврђују чести напади на њих у последње вријеме.

Узимајући обзир наведене чињенице оправдано је за нападе на новинаре и друге угрожене  групе као што су дјеца и труднице, прописати казне које се прописују за наношење тешких тјелесних повреда.

С обзиром  да се Црна Гора према Свјетском индексу слободе медија налази на 104 мјесту и најгоре је рангирана од свих земаља региона, треба увести казне за спречавање новинара у вршењу професионалних задатака и напада на новинаре у вршењу професионалних задатака како би се створили услови за слободно и објективно извјештавање јавности.

– Дио измјена се односи на кажњавање употребе силе или пријетње према новинарима приликом њиховог рада, јер су новинари често под притиском да пишу оно што им неко нареди, а не оно што је стварно истина. На овај начин се желе заштитити новинари од притисака.

С обзиром на овакву ситуацију постоји реална потреба да све партије покажу политичку вољу за јачање медијских слобода управо кроз унапређивање услова под којима ће новинари несметано обављати своје професионалне дужности – наводи предсједник Праве Црне Горе.

Новинари се често излажу опасностима да би нама пренијели истину и зато сви ми као друштво треба да више штитимо права новинара, закључује МИлачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

16. septembar 2021 23:37