foto: predsjednik / - FOTO: PREDSJEDNIK
24/07/2023 u 22:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Martinićki vitezovi ispisali jednu od najsvjetlijih stranica crnogorske borbe za oslobođenjem

On je istakao da kao rođeni Bjelopavlić čiji su brojni preci utkali svoje životno djelo u stvaranju države, govoreći o Martinićkoj bici, osjeća posebnu inspiraciju i nadahnuće

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je obilježavanju 227 godina od bitke na Martinićima, te poručio da  „osjeća čast i zadovoljstvo što, kao predsjednik ima priliku da osvijetli važnost Martinićke bitke, u kojoj je ponosni narod Bjelopavlića i Pipera, potpomognut sunarodnicima iz podlovćenske Crne Gore, bojem prokrčio put ka slobodi i blistavom pobjedom protiv višestruko nadmoćnijeg protivnika – upisao svoje ime u istorijske knjige besmrtnosti.”

On je istakao da malo događaja iz bogate i slobodarske prošlosti Crne Gore po značaju i simbolici može da stane uz ovaj i da, kao rođeni Bjelopavlić čiji su brojni preci utkali svoje životno djelo u stvaranju države, govoreći o Martinićkoj bici, osjeća posebnu inspiraciju i nadahnuće.

image

Jakov Milatović

- JAKOV MILATOVIć

- Predvođeni duhovnim kolosom naše istorije, Svetim Petrom Cetinjskim, Martinićki vitezovi su prije nešto više od dva vijeka, na ovom mjestu, ispisali jednu od najsvjetlijih stranica crnogorske borbe za oslobođenjem i postojanjem. Značaj Martinićke bitke po uspostavljanje jedinstva crnogorskog naroda i države je nemjerljiv. U simbiozi sa bitkom na Krusima, Martinići predstavljaju kamen međaš od koga je nepovratno krenulo zaokruživanje crnogorske države, sa punim iskazom koji će uslijediti vijek kasnije - na Berlinskom kongresu, kazao je Milatović.

Dodao je da je, u istoriografskom smislu, ostalo zabilježeno da je niz velikih pobjeda nad otomanskom vojskom, koji je, u konačnom, rezultirao objedinjavanjem i međunarodnim priznanjem Crne Gore, otpočeo upravo 1796. godine u bjelopavlićkoj ravnici. 

- Zapaljena luča slobode na Martinićima grijala je srca crnogorskih heroja koji su na Krusima, Grahovcu, Fundini i Vučijem dolu, ne odstupajući pred moćnim neprijateljem, pobjednički uzdizali barjak nesalomivosti i prkosa. Zato danas, sa ovog mjesta, nošen osjećajem ponosa, želim da odam poštovanje Martinićkim herojima, koji su svoju vanvremensku i neprolaznu žrtvu ugradili u temelje države Crne Gore. Naša je obaveza da im odredimo uzvišeno mjesto u istorijskom sjećanju naroda kome pripadamo, a "vile će se grabiti kroz vjekove, da im vijence dostojne sapletu, poručio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2023 12:52