Milatović na skupu Dana državnih tužilaca / - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA
01/11/2023 u 13:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović poručio tužiocima: Na državi je obaveza da vam obezbijedi najbolje moguće uslove za rad

Želim da vam poručim da ćete u meni, kao Predsjedniku Crne Gore, imati punu podršku, u domenu Ustavnih nadležnosti kojima raspolažem, kazao je Milatović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je na skupu povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore u Petrovcu. On je poručio da je vladavina prava osnovni preduslov razvoja države, temelj bez koga je nemoguće graditi bogato i prosperitetno društvo u kom se svaki pojedinac osjeća sigurno i slobodno. 

- Zaštita pravnog poretka, jednakost pred zakonom i pravna sigurnost moraju biti imperativni postulati svake vlasti koja stremi prihvatanju univerzalnih demokratskih standarda i vrijednosti.  Uloga tužilačke organizacije, u tom smislu, od izuzetnog je značaja, imajući u vidu potrebu da se obezbijedi efikasan sistem zaštite od društveno najopasnijih vidova kriminalnih aktivnosti pojedinaca ili grupa - kazao je Milatović.

image

Milatović na skupu Dana državnih tužilaca

- FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA

Kako navodi, današnje vrijeme, po mnogo čemu složeno, kao i društvene i političke prilike koje ga karakterišu, dodatno pojačavaju pozornost javnosti  kada je u pitanju djelovanje pravosudnog sistema.

- Građanke i građani Crne Gore, nakon višedecenijskog i loše vođenog tranzicionog perioda, koji je rezultirao brojnim devijantnim pojavama u našem društvu - željni su pravde. Ta pravda podrazumijeva jednakost pred zakonom i krivično gonjenje svih koji su se ogriješili o zakon, bez obzira na njihovu ekonomsku ili bilo koju drugu moć. Siguran sam da ćemo se složiti da se najznačajniji rezultati, koji će dovesti do unaprjeđenja vladavine prava u našoj zemlji, tek mogu očekivati - poručio je Milatović.

Prema riječima predsjednika, njih neće biti ukoliko se, u najhitnijem roku, ne obezbijede neophodna imenovanja na čelnim pozicijama u sudstvu i tužilaštvu i ne dovrši reforma bezbjednosnog sektora.

- Koliko je važno uspostavljanje kvalitetnog liderstva za unaprjeđenje funkcionisanja institucija, pa i onih koje su dio tužilačke organizacije, najbolji pokazatelj su rezultati koje postiže SDT-a od dolaska gospodina Novovića na funkciju GST-a. Stoga, očekujem efikasan odgovor nove zakonodavne i izvršne vlasti i preduzimanje svih neophodnih koraka u cilju okončanja višegodišnjeg VD stanja u ovim institucijama - dodao je.

Da bi svoju funkciju vršili profesionalno i kvalitetno, na državi je obaveza da vam obezbijedi najbolje moguće uslove za rad - od adekvatnih prostorija u kojima radite pa do stimulativnog sistema napredovanja koji će nagrađivati najbolje među vama. Vršeći tužilačku dužnost, koja često sa sobom donosi određenu dozu rizika i iziskuje ličnu i profesionalnu hrabrost, nalazite se na braniku Ustava i zakona, kazao e.

- Želim da vam poručim da ćete u meni, kao Predsjedniku Crne Gore, imati punu podršku, u domenu Ustavnih nadležnosti kojima raspolažem. Vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu čestitam Dan državnih tužilaca i želim puno profesionalnog uspjeha u daljem rad - poručio je predsjednik Milatović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:52