Jakov Milatović / - FOTO: SLUžBA PREDSJEDNIKA CRNE GORE
20/05/2024 u 12:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović: Prepoznati važnost aktuelnog trenutka, kako bi zajedno gradili prosperitetniju budućnost

Vizija razvoja građanske i evropske države Crne Gore, kakvu sam predstavio na početku mandata, oblikovala je moje djelovanje i presudno uticala na donijete odluke u prethodnih godinu dana, kazao je predsjednik države Jakov MIlatović u obraćanju povodom godinu dana od stupanja na dužnost predsjednika.

Naglasio je da je težio da kao faktor pomirenja i zajedništva, a na korist društva u cjelini posvećeno radi na usmjeravanju društvenih procesa ka daljoj demokratizaciji Crne Gore.

Dodao je da su u prethodnoj godini napravljeni značajni koraci ka ispunjavanju mjerila koji će nas približiti EU članstvu, te da je na taj način posle godina zastoja napravljen značajan pomak na našem evropskom putu.

Poručio je da se u danima kada proslavljamo punoljetstvo obnove nezavisnosti, nalazimo u važnoj istorijskoj etapi od čijeg će uspješnog okončanja zavisiti kvalitet života naše, ali i generacija koje dolaze.

U tom smislu, kako je naveo, dalji razvoj demokratije, unaprjeđenje stanja vladavine prava i održiv ekonomski razvoj predstavljaju tri paralelna procesa koji zahtijevaju potrebu najvećeg angažovanja svih društvenih činilaca, jer EU nije sama po sebi cilj, već vrijednosno opredjeljenje kojem Crna Gora pripada.

Milatović: Neophodno zadržati fokus i u najskorijem roku okončati pregovarački proces sa EU

- Kroz intenzivnu diplomatsku aktivnost ojačan je međunarodni ugled zemlje, potvrđeno strateško partnerstvo sa SAD-om i ključnim evropskim državama, te unaprijeđena kredibilnost NATO članstva i iskazana posvećenost regionalnoj saradnji, istakao je Milatović.

Takođe, napomenuo je da su na unutrašnjem planu u fokus vraćene temeljene vrijednosti kao što su obrazovanje, nauka i kultura, na taj način stvarajući uslove za izgradnju društva jednakih šansi.

Naveo je i da je brojnim aktivnostima ukazao na značaj njegovanja međuvjerskog i međunacionalnog sklada, sagledavajući različitosti kao dio bogate kulturne riznice našeg građanskog društva.

- Suočavanje sa prošlošću bila je obaveza i dug prema onima koji su, zbog drugačijeg nacionalnog, vjerskog ili političkog opredjeljenja, podnijeli žrtvu koja je decenijama ignorisana od strane države, saopštio je Milatović.

Na kraju, izrazio je uvjerenje da smo kao društvo uspjeli da prepoznamo važnost aktuelnog trenutka, kako bi svi zajedno nastavili da gradimo prosperitetniju budućnost naše zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

31. maj 2024 15:16