Jakov Milatović / - Lazar Ružić
29/05/2024 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović: RTCG zahtijeva menadžment sa što većim, a ne manjim radnim iskustvom

Najnovije izmjene medijskih zakona, kojima se smanjuju kriterijumi za izbor direktora RTCG-a sa dosadašnjih 10. godina iskustva na samo pet, predstavljaju ozbiljan korak unazad u odnosu na važeća rješenja i standarde, ocijenio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Prema njegovim riječima, ovakve promjene su u suprotnosti sa uporednom praksom, ali i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma.

- Jasno je da ove izmjene umanjuju integritet i nezavisnost RTCG-a. Javni servis, koji raspolaže budžetom od oko 20 miliona eura i ima više stotina zaposlenih, zahtijeva menadžment sa što većim, a ne manjim, radnim iskustvom, kako bi se odgovorno upravljalo ovako značajnim javnim resursima. Umjesto da se standardi poboljšavaju, smanjivanje kriterijuma za izbor ključnih pozicija može dovesti do pada kvaliteta i profesionalizma, što je posebno zabrinjavajuće u kontekstu stalnog pritiska na medijske slobode - napisao je Milatović na mreži X.

Kako je istakao, posebno je problematično što su ovako važne izmjene medijskih zakona, predložene bez javne rasprave i konsultacija, “što ukazuje na odsustvo dijaloga o ovom važnom pitanju”.

- Takav pristup isključuje stručnu javnost iz procesa donošenja odluka, narušavajući načela inkluzivnosti i transparentnosti - zaključio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jul 2024 23:20