/ Фото: Архива
06/08/2021 u 14:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инспекција Савјету РТЦГ: Ако приме кандидата који не испуњава услове поништиће конкурс

Према сазнањима нашег портала, министар економског развоја Јаков Милатовић је синоћ у РТЦГ послао додатну инспекцију

Инспекција рада упозорила је Савјет РТЦГ да ће поништити конкурс, а чланове савјета новчано казнити уколико изаберу кандидата за генералног директора РТЦГ који не испуњава услове, сазнаје Портал Дана. 

Према сазнањима нашег портала, министар економског развоја Јаков Милатовић је синоћ у РТЦГ послао додатну инспекцију.

Шеста редовна сједница Савјета почела је данас, а на дневном реду су и интервјуи са кандидатима за именовање генералног директора јавног сервиса. 

Интервјуисање бившег замјеника главног и одговорног уредника “Дана” Николе Марковића, бившег челника Грађанске алијансе Бориса Раонића и директора Телевизије Никшић Милутина Стијеповића је завршено. 

image

Са сједнице

Фото: Портал РТЦГ

Марковић: Јавни сервис мора радити у интересу грађана

Поводом конкурса за генералног директора РТЦГ огласила се данас Демократска партија социјалиста (ДПС), наводећи да процедура избора генералног директора јавног сервиса протиче уз бројне незаконитости.

- Прије свега, два кандидата од којих ће нови Савјет, сходно инструкцијама политичких партија једног изабрати на позицију генералног директора, не испуњавају законске услове за обављање наведене дужности, који се односе на један од кључних услова - радно искуство у прописаном степену квалификације. Све је то у колизији у односу на одредбе Закона о Националном јавном емитеру РТЦГ, као кључном и акту највишег реда који уређује функционисање тог емитера- наводе из ове опозиционе партије.

Истакли су да је ријеч о низу озбиљних формалних мањкавости које указују да цјелокупна процедура мора бити поништена.

- У супротном ће сви чланови Савјета бити суочени са кривичном одговорношћу која проистиче из Закона о Националном јавном емитеру РТЦГ, чијих би одредби они први требало да се придржавају- додали су данас из ДПС-а. 

Подсјетимо, Милатовић је данас демантовао да је његов ресор умијешан у процес избора директора РТЦГ. 

Милатовић: Нисам умијешан у процес избора директора РТЦГ

- Ни Министарство, нити Инспекција рада, нису, нити би се могли умијешати у процес избора директора РТЦГ, што је у искључивој надлежности Савјета РТЦГ, који је због тога, између осталог и изабран од стране Скупштине- казао је Милатовић. 

Министар је реаговао пошто је Дневни лист Дан објавио да се Милатовић и премијер Здравко Кривокапић директно мијешају у избор генералног директора РТЦГ, покушаваjући на све начине да пониште конкурс.

Милатовић и Кривокапић се мијешају у избор директора за РТЦГ

То су учинили упркос броjним препорукама представника ЕУ и СЕ коjи су и ДПС упозоравали да jе Савjет РТЦГ независно тиjело а Jавни сервис, сервис свих грађана.

Актуелна Влада jе отишла корак даље од бившег режима па jе чак поништила рјешење своjе инспекциjе рада коjе ниjе ишло у прилог њиховим очекивањима па jе Милатовић индиректно сугерисао каква одлука треба да буде.

То се да закључити из одговора коjи jе упутио редакциjи Дневног листа Дан у ком наводи "да инспекциjа мора да ради своj посао".

– Обратите се кабинету Министарства. Они ће вам помоћи у вашем захтjеву. Можда могу са вама и да подиjеле рјешење коjе jе министарство дониjело у одлучивању на жалбу. У принципу, само смо одређуjући се по жалби на рад Инспекциjе рада наложили Инспекциjи да раде своj посао - казао jе министар Милатовић у изjави за Дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:37