Obilježen početak projekta “Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori” / - FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA
25/03/2024 u 18:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milion eura od Evropske komisije za sveobuhvatnu Strategiju obrazovanja

Evropska unija sa zadovoljstvom je opredijelila donaciju od milion eura kako bi pomogla našoj državi da razvije sveobuhvatnu obrazovnu strategiju i da pilotira niz aktivnosti koje će pomoći u poboljšanju kvaliteta i jednakosti obrazovanja, saopštila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

U prostorijama Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija danas je obilježen početak reformskog projekta “Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori” koji se realizuje u partnerstvu Ministarstva, UNICEF-a i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj ove reformske inicijative je razvoj sveobuhvatne Strategije za reformu obrazovanja (2025-2035), kojom će biti definisana vizija obrazovanja, glavni ciljevi kao i aktivnosti koje je potrebno sprovesti da bi oni bili postignuti. Strategija će obuhvatiti sve nivoe obrazovanja i definisati finansijski okvir za njenu održivu i dugoročnu realizaciju. Projektom je, takođe, obuhvaćen niz intervencija usmjerenih na unapređenje kvaliteta i pravičnosti obrazovanja, kao i osiguravanje širokog konsultativnog procesa i mobilizacije svih aktera u pripremi nove Strategije.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović kazala je da su ciljevi planirani projektom u potpunosti zasnovani na nalazima i strateškim preporukama sveobuhvatne Analize obrazovnog sektora koja je sprovedena u saradnji sa UNICEF-om.

- Naš cilj je da djeca steknu znanja i vještine koja su im neophodna za dalje učenje i uspješno završavanje školovanja. U tom smislu, vaspitače i učitelje ćemo posebno osnažiti da pruže podršku djeci iz osjetljivih grupa kao i njihovim porodicama, u cilju kreiranja stimulativnog školskog okruženja, prevencije ranog napuštanja škole i omogućavanja da djeca ostvare svoj puni potencijal, navela je Jakšić-Stojanović.

Ministarka je istakla važnost podrške i uključivanje ostalih sektora, prevashodno resora zdravlja, mladih, socijalnog staranja i finansija kako bi sve aktivnosti i njihova implementacija bile kompletne i održive, kao i međunarodnih organizacija koje su naši partneri od početka ove inicijative.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander je naveo da su preporuke ove organizacije da razvoj nove strategije reforme obrazovnog sistema, kao i njeno sprovođenje i praćenje, uključi sve zainteresovane strane, prije svega nastavnike, učenike i roditelje.

- Znamo da je kvalitetno obrazovanje ključno za okončanje siromaštva i inkluzivni ekonomski rast. Stoga je obrazovna reforma najznačajnija investicija koju država može da napravi za razvoj Crne Gore, izjavio je Santander.

Učenica Srednje ekonomske škole,,Mirko Vešović” Jasmina Beriša i učenik Gimnazije,,Slobodan Škerović” Balša Kićović, poručili su da djeca i mladi u Crnoj Gori teže obrazovanju koje će cijeniti njihovu različitost i omogućiti priliku za izražavanje kreativnosti i talenta. Oni su kazali da je potrebno osigurati podršku i resurse za učenike koji žive u ruralnim sredinama, učenike romske nacionalnosti, kao i učenike sa invaliditetom.

Prezentaciji projekta prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, predstavnici Evropske unije i UNICEF-a, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija,  Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, univerziteta, nevladinog sektora, kao i predstavnici Zavoda za udžbenike, Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje.

U umjetničkom dijelu, na događaju je nastupila klapa,,Štiglići” iz  Umjetničke škole za muziku i balet,,Vasa Pavić”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:24