Zoran Miljanić / - RADE KOPRIVICA
23/03/2023 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miljanić: Pokazali smo da više nema nedodirljivih, a tako će biti i u buduće

U toku je i izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koja će kao krovni dokument dati smjernice državnim organima i doprinijeti njihovom efikasnom radu, a svi članovi Savjeta daće doprinos na izradi tog važnog dokumenta, kakav Crna Gora nikada ranije nije imala, dodao je Miljanić

Ministar bez portfelja i zamjenik predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić kaže da je to tijelo koje je formirano krajem januara ove godine za kratko vrijeme dalo konkretne rezultate na suzbijanju korupcije.

“U tome smo uspjeli jer su članovi Savjeta, kao što je poznato, čelnici ministastarstava, tužilaštava, sudova i ostalih državnih institucija koje su zadužene za suzbijanje korupcije, kao i predstavnici istaknutih NVO. Postignuta je sinergija koja je neophodna za uspješan rad i za prevazilaženje opstrukcije koja je decenijama onemogućavala da se dođe do bilo kakvih rezultata u suzbijanju korupcije koja je razarala crnogorsko društvo i koju su naši inostrani partneri ocjenivali kao endemsku pojavu u Crnoj Gori”, kazao je Miljanić u izjavi za PRESS.

On je istakao da nesporna politička volja da se riješi taj višedecenijski problem i sinergija pojedinaca i institucija, daju prve rezultate.

“Pokazali smo da više nema nedodirljivih, a tako će biti i u buduće. U toku je i izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koja će kao krovni dokument dati smjernice državnim organima i doprinijeti njihovom efikasnom radu, a svi članovi Savjeta daće doprinos na izradi tog važnog dokumenta, kakav Crna Gora nikada ranije nije imala”, dodao je Miljanić.

Na pitanje kakve su poslednje informacije sa terena kada je riječ o nelegalnoj eksploataciji šljunka i da li se može reći da je taj posao u kratkom roku zaustavljen, Miljanić navodi da je na taj dio problema stavljena tačka ali da je i dalje potrebna opeznost države.

“Nelegalna eksploatacija šljunka decenijama je ugrožavala eko-sisteme u Crnoj Gori, a kao što je poznato, posljedica onoga što se dešavalo na Morači je ugrožavanje izvorišta Bolje sestre, odnosno ugrožavanje vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, a samim tim i ugrožavanja crnogorskog turizma kao naše najvažnije privredne grane. Smatramo da je na ilegalnu eksploataciju šljunka u koritu i na obalama Morače, ali i na ostalim rijekama stavljena tačka, ali ćemo i dalje biti obazrivi jer cijenimo da su pojedinci i kompanije koje su decenijama zarađivale ogroman novac spremni na sve da nastave sa beskurpuloznom poharom. Spremni smo da dokažemo da sa državom nema kompromisa kada je riječ o poštovanju zakona i ugrožavanju nacionalnih interesa”, poručio je Miljanić.

Kada je riječ o borbi sa problemom ilegalne sječe šuma Miljanić navodi da je ona u toku i da je Savjet na posljednjoj sjednici usvojio niz mjera koje će doprinijeti zaustavljanju bespravne sječe u cijeloj Crnoj Gori.

“I ovdje je riječ o ekološkoj katastrofi i o enormnom bogaćenju kriminalnih struktura koje decenijama

uništavaju nacionalna dobra ne hajući za katastrofalne posljedice”, ponovio je Miljanić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu opstrukcija od pojedinaca iz državnih organa bila je glavna smetnja za efikasne akcije protiv korupcije i procesuiranje pojedinaca ili kompanija ogrezlih u nelegalne poslove i nelegalno bogaćenje.

“Slobodno možemo reći da je na djelu bila birokratska mafija čiji su članovi činili sve da spriječe da bilo koja institucija efikasno radi i štiti nacionalne interese. Od toga su ti pojedinci zaposleni u državnim institucijama imali i veliku ličnu korist. Ta sprega više neće postojati. Kao što sam pomenuo, članovi Nacionalnog savjeta su starješine svih organa zaduženih za politiku Vlade u borbi protiv korupcije i oni neće tolerisati bilo kakvu opstrukciju koja dolazi od njima potčinjenih državnih službenika”, dodao je Miljanić.

Govoreći o budućim akivnstima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, Miljanić je ponovio da je

njihova misija borba protiv korupcije na svim nivoima i da će na tom fonu biti izrađena Nacionalna strategija.

“Savjet će i dalje raditi tako da rezultati budu konkretni i vidljivi, te da se i dalje razvija sinergija svih institucija i pojedinaca zaduženih za antikorupciju i antikorupcijske mjere. Pored ostalog, pred Savjetom će se u najskorije vrijeme naći i tema suzbijanja krivolova, prevashodno, u Nacionalnim parkovima, ali i niz drugih problema koji su decenijama gurani pod tepih na uštrb nacionalnih interesa, vladavine prava i pravde”, zaključio je Miljanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:39