/ MILJANIĆ I RAMČILOVIĆ
30/03/2023 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miljanić sa Ramčilovićem: Od velike važnosti reforma sudstva zbog efikasnosti

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori već je dao mjerljive rezultate, a napredak na tom polju konstatovan je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije

Međunarodni sporazum o razmjeni pogodataka u svrhe provjere izjava i imovini, koji su potpisali predstavnici Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije 19. marta 2021. u Beogradu, neophodno je što prije ratifikovati u parlamentima, saglasili se se ministar Zoran Miljanić i  ambasador Sjeverne Makedonije Zećir Ramčilović.

Sagovornici su se saglasili da bi ratifikacija sporazuma mogla biti jedna od tema na najavljenoj zajedničkoj sjednici vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

- Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, konstatovano je da bi crnogorska iskustva u vezi evropskih integracija mogla biti od velike koristi za Sjevernu Makedoniju, posebno kada je riječ o antikorupcijskim mjerama. Ambasador Ramčilović ocijenio je da su od velike važnosti pitanja reforme sudstva zbog efikasnosti te grane vlasti u Sjevernoj Makedoniji i kazao da će inicirati sastanak ministra Miljanića sa zamjenicom predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Slavicom Grkovskom i predstavnicima tamnošnjih institucija zaduženih za antikorupciju- navodi se u saopštenju.

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori već je dao mjerljive rezultate, a napredak na tom polju konstatovan je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije.

-U sastavu Savjeta  su predstavnici ministarstava i ostalih institucija zaduženih za antikorupciju, kao i predstavnici istaknutih NVO. Za obračun sa korupcijom potrebna je sinergija institucija kako ne bi bilo opstrukcije, a svi članovi Savjeta učestvovaće u izradi Nacinalne strategije za borbu protiv korupcije, što će biti osnava za dalje donošenje antikorupcijskih mjera. To je prvi dokument takve vrste u Crnoj Gori, a naš cilj je da ga završimo do kraja 2023. godine- kazao je Miljanić.

 Ambasador Ramčilović kazao je da očekuje da će razmjena iskustava koristiti Sjevernoj Makedoniji s obzirom na to da je Crna Gora otvorila poglavlja 23 i 24, odnosno na važnost konkretnih mjera i rezultata na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u cilju napretka pregovaračkog procesa sa EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:10