Miljanović / -DUSAN DRAGOVIC
16/05/2023 u 18:08 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miljanović za "Dan": Sa riјetkim bolestima rađaće se do osam odsto dјece u Crnoј Gori

Crna Gora nema registar koјi bi obezbiјedio dragocјene podatke na osnovu kojih bi se planirao sistematični pristup rijetkim bolestima u jednoj zajednici, ističe direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju Kliničkog centra Crne Gore

Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Podgorici i direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Olivera Miljanović kazala јe u razgovoru za "Dan" da, s obzirom na nedostatak registra, možemo govoriti samo o procjenama broja oboljelih od rijetkih bolesti u Crnoj Gori.

– Imajući u vodu nisku stopu dojenačke smrtnosti u Crnoj Gori, možemo očekivati značajnu pojavu rijetkih bolesti u našoj državi, godišnje od oko šest do osam odsto novorođenih – kaže Miljanović.

Po njenim riјečima, rješavanjem krucijalnih medicinskih problema u 20. vijeku, prevashodno pronalaskom antibiotika i zbrinjavanjem infekcija i poremećaja uzrokovanih karentnom ishranom, rijetke bolesti su zauzele jedno od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta savremenog čovjeka, zajedno sa degenerativnim bolestima i traumatizmom.

– Procjenjuje se da oko tri odsto živorođene djece ima rijetki genomski poremećaj prisutan i vidljiv već na rođenju, dok od pet do šest odsto populacije sa navršenih 25 godina ispolji neku vrstu genomskog poremećaja, odnosno čak 50 odsto starije populacije ima bolest koja je posljedica isključivog ili značajnog genomskog doprinosa. Promjene i poremećaji u genomu uzrokuju oko 80 riјetkih bolesti. Najveći broj (oko 75 odsto) rijetkih bolesti ispoljava se odmah po rođenju, u prvim mjesecima života ili u ranoj dječijoj dobi, zahvatajući četiri ili pet odsto novorođenčadi i dojenčadi. Ovi poremećaji uglavnom se ispoljavaju kroz prisustvo urođenih anomalija, neurodegenerativnih oboljenja, poremećaja metabolizma, uzrokujući zaostajanje u rastu i razvoju, progresivan nepovoljan tok i vrlo često rano umiranje u djetinjstvu. Iako pojedinačno rijetke, poseban značaj rijetkih bolesti ogleda se u činjenici da predstavljaju veliku grupu pojedinačnih oboljenja koja u ukupnom obimu ima značajnu učestalost u opštoj populaciji i veliki uticaj na kvalitet zdravlja, obolijevanje i smrtnost stanovništva. Prema procjenama internacionalnih organizacija za rijetke bolesti, one zahvataju oko šest do osam odsto opšte populacije, ali se taj broj ne susrijeće u opštoj populaciji, s obzirom da oko 42 odsto osoba sa riјetkim bolestima okonča svoј životni viјek u ranom dјetinjstvu ili do 15. godine života – obјašnjava Miljanović.

Većinu nije moguće liječiti

Imajući u vidu da danas još uvijek većinu genomskih poremećaja i bolesti nije moguće liječiti, rano prepoznavanje i dijagnostika genomskih bolesti i rizika od genomskih bolesti, prekoncepcijska i prenatalna prevencija genomskih bolesti u cilju rađanja zdravog potomstva, ostaju primarna misija genomske medicine, kaže Miljanović.

Međunarodno istraživanje koje je realizovano u okviru 22 medicinska fakulteta, u šest balkanskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Republika Sjeverna Makedonija, Srbija i Crna Gora), pokazalo je da je podgorički fakultet jedini fakultet na Balkanu koji nudi obrazovanje iz genetike kroz dva obavezna predmeta, bazično obrazovanje iz humane genetike na prvoj godini i kliničko obrazovanje iz medicinske genetike na petoj godini studija. U zaključku ovog istraživanja model edukacije studenata medicine na Medicinskom fakultetu navodi se kao najbolji primjer u regionu za integrativni pristup sveobuhvatnom obrazovanju budućih doktora medicine iz oblasti genetike.

Fond plaća slanje DNK u inostranstvo

Upitana da li je u Crnoj Gori dostupna dijagnostika rijetkih bolesti, Miljanović kaže da se u Centru za medicinsku genetiku i imunologiju KCCG centralizovano sprovodi dijagnostika i praćenje svih pacijenata sa rijetkim bolestima, ali da i dalje preostaje veliki broj oboljenja izuzetno male učestalosti, za koja dijagnostiku nije moguće sprovesti u Crnoj Gori, ali ni u bližem regionu.

– Naime, za sve pacijente kod kojih je nakon kliničke genetičke evaluacije postavljena indikacija za dijagnostiku genomskog oboljenja sprovodi se dijagnostika organizovanjem i upućivanjem uzoraka DNK pacijenta u neki od inostranih referentnih centara sa kojima imamo uspostavljenu saradnju, uz potpunu finansijsku podršku Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Za sve pacijente kod kojih je utvrđena definitivna dijagnoza genomske rijetke bolesti formiran je interni registar, tako da Kabinet za rijetke bolesti trenutno raspolaže podacima za preko 200 pacijenata sa rijetkom bolešću – kazala je Miljanović.

Odgovaraјući na pitanje o nepostoјanju registra riјetkih bolesti, ali i kako komentariše činjenicu da su u Evropskoј uniјi rijetke bolesti jedan od javno-zdravstvenih problema, što u Crnoј Gori niјe slučaј, naša sagovornica kaže da nas primjena novih tehnologija genomske medicine iznenađujuće brzo preplavljuje informacijama o humanom genomu, namećući značajnu odgovornost i potrebu obezbjeđivanja kvaliteta zdravstvene zaštite u ovoj oblasti.

– EU preduzima i sprovodi značajne djelatnosti na kreiranju uniformnog i održivog okvira i smjernica za holistički pristup rijetkim bolestima u Evropi. U zemljama sa ograničenim finansijskim mogućnostima i malom populacijom izazovi u pristupu i zbrinjavanju rijetkih bolesti naročito su izraženi, a ogledaju se, između ostalog, u nedostatku relevantnih epidemioloških podataka, na osnovu kojih bi se planirao sistematični pristup rijetkim bolestima u jednoj zajednici. Upravo ove dragocjene podatke obezbjeđuje registar rijetkih bolesti, koji Crna Gora nema. Suočavajući se sa ovim činjenicama, Crna Gora je prepoznala značaj rijetkih bolesti i donijela Nacionalnu strategiju za rijetke bolesti u Crnoj Gori sa akcionim planom za period 2013–2020. godina. Ovaj dokument je bio zasnovan na direktivama Parlamenta Evrope i Savjeta Evrope i obuhvatio je sve značajne teme koje se odnose na rijetke bolesti – ističe Miljanović.

Značajna istraživanja u okviru naših resursa

U odgovoru na pitanje da li u Crnoj Gori postoje genetička istrazivanja i da li država izdvaja sredstva za to, Miljanović objašnjava da se ova istraživanja kod nas odvijaju u raznim oblastima, od medicinske i humane genetike, do veterinarske genetike i genetike mikroorganizama i biljaka. Kako je istakla, značajan dio istraživanja iz oblasti medicinske genetike odvija se unutar sopstvenih tehnoloških i intelektualnih resursa.

– Aktuelni koncept rada Centra na jedinstven način objedinjava kliničku i laboratorijsku medicinu koje za predmet izučavanja imaju funkcionalnost ćelije i njenih molekula, sjedinjenih u pojam biomedicina. Djelatnosti Centra usmjerene su i na naučnoistraživački rad, edukaciju i internacionalnu saradnju. Stručni tim Centra učestvuje i u realizaciji brojnih naučnoistraživačkih i razvojnih projekata i radu međunarodnih bioetičkih institucija – kazala je Miljanović, dodajući da su rezultati istraživanja Centra objavljeni u međunarodnim časopisima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 08:43