Спајић и Милатовић / - PRINTSCREEN/YOUTUBE/ RTCG - Званични канал
20/06/2024 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milojko Spajić nema vremena da dođe na sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost

Predsjednik Crne Gore Jakovi Milatović zakazao je sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost za ponedjeljak 24. jun, ali će ona najvjerovatnije biti odložena, jer joj neće prisustvovati premijer Milojko Spajić, saznaje portal „Dana“.

Premijer se u to vrijeme nalazi u zemlji, prema našim informacijama, ali je otkazao svoje prisustvo „zbog ranije preuzetih obaveza“.

Bilo je planirano da se na sjednici, pored redovnih tema, razgovara i i platformi o učešću crnogorske delegacije na Samitu NATO alijanse koji se održava sredinom jula u Vašingtonu. Na Samitu će koji će se održati u znaku 75. godišnjice Alijanse, biće fokusiran na nekoliko ključnih tema:

Podrška Ukrajini: Očekuje se da će lideri potvrditi dugoročni plan za bezbednosnu pomoć i obuku, kao i dogovoriti dugoročne finansijske obaveze u visini od najmanje 40 milijardi dolara godišnje.

Odvraćanje i odbrana: Lideri će se usredsrediti na sprovođenje novih planova odbrane, povećanje odbrambenih budžeta i osiguranje odgovarajuće raspodele tereta među saveznicima.

Partnerstva sa azijsko-pacifičkim Zemljama: Biće razmotrene mogućnosti za produbljivanje partnerstava sa zemljama kao što su Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja, posebno u kontekstu izazova koje Kina predstavlja za globalnu sigurnost.

Finansijska pitanja i raspodela Tereta: Lideri će raspravljati o povećanju odbrambenih budžeta saveznika i osiguravanju ravnomerne raspodele finansijskog opterećenja unutar Alijanse.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 06:51