/ - FOTO: SAšA MATIć
28/11/2023 u 16:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović: Odlična saradnja sa UNOPS-om na projektu Palate pravde

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, sastao se danas sa rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, sastao se danas sa rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom. Sastanak je obilježen konstruktivnom razmjenom stavova i jasnim tezama koje naglašavaju važnost saradnje između Crne Gore i UN-a.

Ministar Milović je istakao izuzetno važnu ulogu UN-a kao partnera, posebno izdvajajući odličnu saradnju Ministarstva pravde sa UNOPS-om na projektu Palate pravde. Naglasio je da su sve UN agencije od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

- Investicije u pravosuđe su planirane u iznosu između 100 i 200 miliona eura, što, osim Palate pravde još podrazumijeva i novu zgradu Tužilaštva, izgradnju novog modernog zatvora u Mojkovcu, te modernizaciju sudnica koje ne zadovoljavaju standard i potrebe. Osim toga, krucijalno važan projekat je i digitalizacija pravosuđa, koja će na znatno viši nivo podići efikasnost pravosudnog sistema- kazao je ministar.

Ministar je takođe naglasio potrebu za reformom legislative kako bi se osigurao efikasan pravni sistem. Prema njegovim riječima, izmjene Zakonika o krivičnom postupku i zakona o državnom i specijalnom tužilaštvu su prioritet, s nadom da će ove promjene brzo dobiti podršku u Skupštini, jer je krajnji cilj ostvarivanje mjerljivih rezultata.

Rezidentni koordinator UN-a, Piter Lundberg, naglasio je prioritete agencija UN u Crnoj Gori koji obuhvataju ekonomski razvoj, socijalnu inkluziju, obrazovanje, zdravlje, vladavinu prava i ljudska prava.

- Ujedinjene nacije ostaju posvećene pružanju podrške Crnoj Gori u ostvarivanju ciljeva Agende 2030. Na tom putu veoma je važno postizanje standarda EU kao mjerila ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja- kazao je Lundberg, ističuči snažnu sinergiju između Agende održivog razvoja i procesa EU integracija.

U oblasti ljudskih prava, naglašena je potreba suočavanja sa prošlošću, sa akcentom na ratne zločine i izručivanje optuženih za ratne zločine zemljama koje ih potražuju. Na sastanku je posebno naglašena potreba za borbom protiv diskriminacije i govora mržnje kao i važnost zaštite djece od nasilja.

Ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka jačanju partnerstva između Crne Gore i UN-a, sa jasnim fokusom na ostvarivanje zajedničkih ciljeva i unapređenje pravosudnog sistema u skladu sa najvišim standardima. Sastanku je prisustvovala i savjetnica UN za ljudska prava Anjet Lanting.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. februar 2024 21:09