/ - FOTO: MINISTARSTVO PRAVDE MILOVIć – TILATIN
06/03/2024 u 15:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović – Tilatin: Dva miliona za unapređenje crnogorskog pravosuđa

Projekat vrijedan dva miliona eura, čija je realizacija započela 1. marta 2024. godine, biće usmjeren na nekoliko ključnih oblasti u crnogorskom pravosuđu.

To je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, zaključeno jna sastanku ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića, sa Mihaelom Tilatin, direktoricom Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, koji je održan povodom nedavnog potpisivanja Ugovora o finansiranju i sprovođenju projekta "Poboljšanje kapaciteta i spremnosti crnogorskog pravosuđa za EU integracije".

Slobodna Dalmacija: Milović "dobio nogu" jer je osudio napad na Dubrovnik

Realizacijom ugovora postići će se poboljšanje efektivnosti sudskog sistema u Crnoj Gori u skladu sa pristupnim kriterijumima EU (Acquis communautaire), uključujući i unapređenje institucionalnih kapaciteta i optimizaciju procesa unutar pravosudnih institucija.

Takođe, u sklopu aktivnosti predviđene Ugovorom podrazumijevaju i pripremu za unaprjeđenje informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) infrastrukture, ali i izradu projektne dokumentacije za izgradnju prioritete infrastrukture, odnosno Pravosudnog kompleksa.

Na sastanku je predstavljena ideja i vizija formiranja Pravosudnog kompleksa, kao i do sada preduzete aktivnosti Ministarstva pravde i Vlade Crne Gore na pripremi ovog krucijalno važnog projekta za budućnost crnogorskog pravosuđa. Dogovoreno je da se odmah pristupi formiranju tima za analizu potreba i izradu programskog zadatka za Pravosudni kompleks u Podgorici.

Osim navedenog, biće nastavljena podrška projektu unaprjeđenja IKT infrastrukture u pravosuđu, dok će UNOPS, koristeći svoje ekspertske resurse, uraditi analize neophodne za razvoj projekta Nacionalnog centra za upravljanje dokazima, što predstavlja još jedan od prioriteta Ministarstva pravde i Vlade Crne Gore.

Na sastanku je zaključeno da partnerstvo između Ministarstva pravde i UNOPS-a potvrđuje nepokolebljivu posvećenost unapređenju crnogorskog pravosudnog sistema i pravosudnih institucija, kako kroz izgradnju novih objekata i povećanje nivoa bezbjednosti, tako i kroz uvođenje savremenih tehnologija, što je temeljni uslov za izgradnju efikasnog i transparentnog pravosudnog sistema, koji je sposoban da odgovori na potrebe građana.

Ministar Milović se zahvalio UNOPS-u i Evropskoj uniji na podršci i saradnji te naglasio da se raduje uspješnoj realizaciji ovog važnog projekta koji će značajno doprinijeti poboljšanju pravosudnog sistema Crne Gore u skladu sa evropskim standardima i praksama.

Sastanku je iz Ministarstva pravde prisustvovao i vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za kapitalne, medjunarodne i projekte iz fondova EU, Dragutin Đeković, a sa strane UNOPS-a i Marko Vujačić, šef programa kancelarije UNOPS-a za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, te Darko Drašković, projektni menadžer kancelarije UNOPS-a u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:46