Majmunske boginje / - FOTO: SHUTTERSTOCK
27/06/2022 u 13:02 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Mina Brajović za „Dan”: Maјmunske boginje će stići i u Crnu Goru

Podaci ukazuju da se oboljenje majmunskih boginja dominantno prenosi u populaciji muškaraca (44 odsto), kao i u populaciji osoba koje su HIV pozitivne (41 odsto)

Slučajevi obolijevanja od majmunskih boginja registrovani su u 28 zemalja EURO regiona. Rizik širenja infekcije u Evropi kvalifikovan јe kao "visok", dok je u ostatku svijeta okarakterisan kao rizik umjerenog nivoa. Gotovo u svim zemljama u okruženju potvrđeni su slučajevi obolijevanja. Imajući na umu intenzitet i broj interakcija, kao i učestalost putovanja tokom ljetnjih mjeseci, realno je očekivati slučajeve i u Crnoј Gori. Iako je ova epidemija neuobičajena i zabrinjavajuća, ona ne treba i ne smije da bude razlog za uznemirenost i paniku, saopštila јe za "Dan" šefica Svјetske zdravstvene organizaciјe (SZO) za Crnu Goru Mina Braјović.

– U četvrtak je sazvan sastanak SZO ekspertskog tijela za krizne situacije kako bi se nakon sagledavanja raspoloživih podataka, informacija i dokaza donijela odluka da li ovo oboljenje predstavlja prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou. Podsjećanja radi, ovakav alarm najvećeg stepena, SZO je oglasila poslednji put u januaru 2020. godine. Podaci ukazuju da se oboljenje majmunskih boginja dominantno prenosi u populaciji muškaraca (44%), kao i u populaciji osoba koje su HIV pozitivne (41%). U proteklih sedam dana, kumulativna učestalost obolijevanja porasla јe za 81%. Još nema potvrđenih smrtnih slučajeva od majmunskih boginja. Nakon UK, najveći broj oboljelih registrovan je u Španiji, Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Belgiji, Švajcarskoј, Irskoј... Ono što takođe vidimo jeste da ovo oboljenje nije vezano za seksualnu orijentaciju i može da pogodi svakoga. Svako može da se inficira i svako može da prenese infekciju. Oboljenje najčešće počinje sa simptomima nalik influenzi prije nego što se pojave neprijatne i nerijetko bolne lezije po različitim djelovima tijela, navodi Braјović.

Kaže da јe u najvećem broju slučajeva klinička slika kod oboljelih sa blagim simptomima, ali da može biti i fatalan ishod.

– Posebno je važno da se potencira značaj praktikovanja bezbjednog ponašanja i higijene ruku prilikom organizovanja masovnih događaja poput festivala kako bi se ograničilo širenje infekcije. SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju protiv majmunskih boginja. Ključni savjet SZO zemljama članicama je da se fokusiramo na sprečavanje daljeg širenja infekcije, poručuјe Braјović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
09. avgust 2022 09:57