/ фото: МВП
18/04/2022 u 14:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Радуловић: Државне институције дужне да спроводе одлуке Владе о рестриктивним мјерама

Он је саопштио да су у складу са надлежностима јасно дефинисана тијела која примјењују мјере, додајући да спровођење Заједничке вањске и безбједносне политике ЕУ није само обавеза

Државне институције дужне су да примјењују одлуке Владе које се односе на рестриктивне мјер, изјавио је данас министар вањских послова Ђорђе Радуловић на састанку Координационог тијела за праћење примјене међународних рестриктивних мјера поводом кризе у Украјини. 

- Шест мјера је ступило на снагу: прекид дипломатских односа, потпуни или дјелимични прекид економских односа, потпуно или дјелимично ограничење увоза, извоза, транзита, транспорта, пружања услуга и саобраћајних, поштанских и других комуникација, ембарго на наоружање, војну опрему и робу двоструке намјене одређену прописима о спољној трговини наоружањем, војном опремом и робом двоструке намјене, ограничење уласка у Црну Гору и ограничење располагања и стицања средстава и/или друге имовине- навео је министар.

Он је саопштио да су у складу са надлежностима јасно дефинисана тијела која примјењују мјере, додајући да спровођење Заједничке вањске и безбједносне политике ЕУ није само обавеза, већ и слово споразума три лидера који се односи на вањскополитички курс Црне Горе.

- Руска агресија на Украјину представља вододјелницу, којом је уздрмана структура европске безбједности, стога државе траже нове начине да ојачају сигурност- навео је министар.

На тој линији, указао је на значај  чланства наше државе у ЕУ, те да је вријеме да Брисел донесе важне одлуке у том смислу. 

Министарство вањских послова је, у сарадњи с Министарством унутрашњих послова, идентификовало институције које су задужене за спровођење рестриктивних мјера и то: Министарство економског развоја (Агенција за инвестиције, Комисија за тржиште капитала – Централно клириншко депозитарно друштво), Министарство финансија и социјалног старања (Управа прихода и царина, Управа за катастар и државну имовину, Централни регистар привредних субјеката, Централна банка Црне Горе), Министарство унутрашњих послова (Управа полиције, Агенције за некретнине), Министарство правде, људских и мањинских права (Нотарска комора, Адвокатска комора), Министарство капиталних инвестиција, Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија (Агенција за електронске медије).

На састанку, којем су присуствовали представници поменутих институција, било је ријечи о начинима примјене рестриктивних мјера, те потенцијалним недоумицама. Договорено је формирање Оперативног тима, који ће бити задужен за идентификовање свих потенцијалних изазова и ефикасну комуникацију међу ресорима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:10