Са састанка (Фото: Влада ЦГ) / Фото: BOJANA CUPIC
30/05/2022 u 10:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Миљанић са Вучковић: Подршка изради националне стратегије за борбу против корупције

Најбољи показатељ резултата рада судија су број завршених и број укинутих пресуда, рекла је Вучковић

На састанку са министром Зораном Миљанићем, в.д. предсједница Врховног суда Весна Вучковић подржала је иницијативу за израду Националне стратегије за борбу против корупције, као и приједлог да се што прије конституише Национални савјет за борбу против корупције.

Министар Миљанић казао је да би Стратегија, као кровни документ била јак подстицај за нормативно и институционално дјеловање у циљу сузбијања корупције, те да су једна од најважнијих карика у ланцу институција које сузбијају ту појаву, која је у документима европских партнера препозната као један од највећих проблема црногорског друштва.

-Познато је да судови и тужилаштва немају адекватне услове за рад, па је неопходно да се то стање поправи, посебно када је ријеч о условима у којим раде судије. Ако се тражи резултат, неопходно је да се и створе адекватни услови рада- казао је Миљанић.

Предсједница Вучковић подржала је приједлог да се представници судства и тужилаштава укључе у израду Стратегије, као и да представници свих државних институција које се боре против корупоције и невладиног сектора буду у Националном савјету за борбу против корупције.

Она је, говорећи о лошим условима рада у судовима, казала да постоје и други проблеми који утичу на ефикасност рада судија, те да је и ковид пандемија знатно допринијела паду ефикасности.

-Најбољи показатељ резултата рада судија су број завршених и број укинутих пресуда- рекла је Вучковић.

Она је указала и на бројне кадровске проблеме у судовима и истакла да афера везане за појединце из врха правосуђа дају погрешан утисак када је ријеч о комплетном систему, те да највећи број судија професионално обавља свој посао.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:53