Maša Vlaović / foto: Rade Koprivica
11/07/2022 u 20:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarka Vlaović prisustvovala obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

Stoga je izuzetno važno da svako od nas njeguje univerzalne vrijednosti mira i učini sve da se nikada, nikome i nigdje ne dogodi Srebrenica, kazala je Vlaović

Ministar kulture i medija Maša Vlaović podsjetila je na važnost njegovanja kulture sjećanja na Srebrenicu gdje je čovječanstvo naučilo jednu od najbolnijih lekcija, dodavši da sjećanje otvara rane porodicama ubijenih 8.732 osobe. 

Stoga je izuzetno važno da svako od nas njeguje univerzalne vrijednosti mira i učini sve da se nikada, nikome i nigdje ne dogodi Srebrenica, kazala je Vlaović.

Kako se navodi, umjetnost sa svojom mogućnošću da zađe iza dokumentarnog i faktografskog, može mnogo toga učiniti na simboličkom značenju Srebrenice, onome što se pohranjuje u dublje slojeve sjećanja i što nas mnogo više tjera da se zapitamo o uzrocima samog ljudskog zločina.

- Upravo onako kako je jezovita svedenost radova na izložbama “Opsada", "Opomena” i “Koracima onih koji (ni)su prešli” stavljena u kontraplan velike priče rata, uvijek krvave i uvijek muške. Taj bolni fokus na pojedinca ono je što umjetnost uvijek mora da ispostavlja kao završni račun,  svakoj krvavoj kolektivnoj histeriji, zaključili su iz Ministarstva medija i kulture.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:53