Боровинић Бојовић / -фото: ГОВ.МЕ
03/12/2021 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка задовољна резултатима за годину дана: Колеге имају дубок наклон

Само за годину, у KЦЦГ је уложено преко два милиона еура, тврду она

Од нула вакцина и нула вакцинисаних до око милион и три стотине хиљада обезбијеђених доза вакцина и близу 60 одсто пунољетних који су имунизовани, а увелико се и даје трећа доза- то је први и најважнији резултат вашег здравственог система у посљедњих годину, саопштила је Јелена Боровинић Бојовић, министарка здравља поводом годишњице рада Владе Црне Горе.

- Од укупног броја заражених коронавирусом, опоравило се 98,5 одсто грађана. Увели смо Националну дигиталну КОВИД потврду и до краја ове године очекујемо да се придружимо ЕУ дигиталној КОВИД потврди. Ове године пратимо и надзиремо епидемију за шта смо добили похвалу и предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен током њене посјете Институту за јавно здравље Црне Горе ( ИЈЗЦГ). Током цијеле прошле године урађено је само 130 хиљада тестова, а до данас смо премашили и 700 хиљада, дакле – око шест пута више . истакла је Боровинић Бојовић.

Она је додала да су залихе кисеоника у Kлиничком центру Црне Горе (KЦЦГ) увећане троструко.

- Општа болница Пљевља је први пут добила кисеоник, у ОБ Kотор су проширени капацитети, а у току су радови у ОБ Бар, Специјалној болници Брезовик и болници Цетиње. Осим вакцина, у континуитету имамо најсавременију терапију против ЦОВИД 19 инфекције коју је одобрила Агенција за љекове и медицинска средства. За разлику од прошлогодишњих затворених болница, ове године све здравствене установе раде пуним капацитетом. За мање од годину, технички смо повезали вашег изабраног доктора са специјалистима који вам требају. На лицу мјеста, након прегледа код специјалисте, добијате све неопходне термине. Стижете брже до својих љекара - рекла је Боровинић Бојовић представљајући резултате здравственог система у 2021. години.

Министарка здравља је поручила да се приводе крају преговори о коначном смањењу цијена љекова у Црној Гори.

- Више нећете тражити од пријатеља да вам купују оно што вам треба у земљама окружења. Министарство здравља је обезбиједило преко 20 милиона донација од стратешких партнера и то од САД, ЕУ и, у оквиру ње, Њемачке. Обезбиједили смо милион и двије стотине хиљада еура за скенер и ангио салу у KЦЦГ. Највећа здравствена установа је добила и своју ПЦР лабораторију са чак два апарата. Само за годину, у KЦЦГ је уложено преко два милиона еура- казала је Боровинић Бојовић.

Навела је да не мисле само на Подгорицу.

И-з домаћих и међународних донација као и из буџета обезбијеђени су ЦТ скенери за: ОБ Пљевља, ОБ Цетиње, ОБ Бар, ДЗ Улцињ. Магнетна резонанца је обезбијеђена за ОБ Беране. Дигитални РТГ за: Подгорицу, Пљевља, Брезовик, Бар, Будву. ПЦР лабораторије су добили ДЗ Бијело Поље, ДЗ Беране, KЦЦГ и ИЈЗЦГ. Дигитални 3Д мамограф је добио ДЗ Подгорица, покретни РТГ ОБ Бар, ултразвук ДЗ Подгорица, ДЗ Будва, ОБ Бар. Реновира се више домова здравља и болница широм земље. Тузи и Петњица више не зависе ни од кога. Имају своје јединице хитне помоћи, а ускоро очекујемо да исто обезбиједимо становницима Шавника, Плужина и Гусиња - поручила је министарка.

По ријечима Боровинић Бојовић, поново је покренут скрининг програм за превенцију малигних болести.

- Први пут у историји здравственог система, врши се акредитација лабораторија и мапирање здравственог система. ИЈЗЦГ је раније акредитовао ПЦР налазе који је сада признају у цијелом свијету. Самостално ћемо радити и препознавање мутација вируса. Први пут у историји здравства у једној години одобрене су 263 специјализације и 79 ужих специјализација. Остварена је сарадња са угледним њемачким Институтом Роберт Kох и договорено је усавршавање наших љекара у Берлину и Паризу. Такође, први пут у историји здравствени ситем Црне Горе учествовао је на свјетском здравственом самиту у Берлину - казала је она.

Министарка је навела да је у зависности од усвајања буџета, најављено коначно повећање плата љекарима и средњем медицинском кадру за 30 одсто од 1. јануара 2022. године.

- У најкраћем: током једне једине седмице, у Црној Гори се пружи преко 150 хиљада различитих здравствених услуга - од прегледа до пријема и операција. Моје колеге имају дубок наклон и захвалност на таквој преданости -  закључила је Боровинић Бојовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:24