/ -FOTO: ILUSTRACIJA
07/08/2022 u 12:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo dodjeljuje 166 stipendija za talentovane učenike

Prema objavljenom konkursu, učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu biće dodijeljeno 30 stipendija, a 30 onima koji produžavaju stipendiju

Ministarstvo prosvjete dodijeliće 166 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, a dokumenta se podnose od 1. septembra do 17. oktobra.

Prema objavljenom konkursu, učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu biće dodijeljeno 30 stipendija, a 30 onima koji produžavaju stipendiju.

Pravo na stipendiju imaće 40 učenika srednjih škola koji prvi put konkurišu za stipendiju, 50 učenika koji produžavaju stipendiju i 16 učenika srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju.

Kako su objasnili iz Ministarstva, pravo da konkurišu imaju talentovani učenici druge i narednih godina školovanja koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole.

Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika.

- Talentovanim učenikom smatra se učenik koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar- navodi se u konkursu.

Kako su saopštili, ukoliko se prijavi više kandidata od broja predviđenog konkursom, prednost imaju kandidati koji imaju veću prosječnu ocjenu i veći broj osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima iz nastavnih predmeta.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:49