/ dan arhiva
21/07/2022 u 11:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo ekologije: Proglasiti Sinjajevinu zaštićenim područjem

Agencija za zaštitu životne sredine je izradila Studiju zaštite i uspostavljanja zastićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predlaže da Sinjajevina bude zaštićeno područje, a Odluka o vojnom poligonu ukinuta.

Agencija za zaštitu životne sredine je izradila Studiju zaštite i uspostavljanja zastićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine.

- U Studiji se, na osnovu podataka o prirodnim, pejzažnim i kulturnim vrijednostima, te ocjene stanja područja, kao i shodno socijalno-ekonomskom kontekstu i činjenici da je jedan dio istraživanog područja definisan kao jedno od područja u okviru EMERALD mreže u Crnoj Gori, teritorija Sinjajevine predlaže za zaštitu shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode- navode u saopštenju.

Studija je upućena lokalnim samoupravama, na čijoj teritoriji se prostire Sinjajevina: Mojkovac, Kolašin, Danilovgrad, Šavnik i Žabljak. Zakonske procedure (Zakon o zaštiti prirode) nalažu da predlog treba da podnesu lokalne samouprave Vladi, koja potom odlučuje o proglašenju zaštite.

- Vjerujem da će pomenute opštine, na osnovu dostavljene Studije, predati predlog i da ćemo uskoro imati ovo pitanje na Vladi. Stav Ministarstva je jasan- Sinjajevina treba da bude zaštićena- poručila je ministarka Novaković Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 08:30