Љекари КЦЦГ / Пи-ар центар
19/10/2021 u 19:20 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство финансија грађанима обећало веће плате, новим мјерама до пара за здравство

Држава ће, дакле, из буџета покривати трошкове здравственог система. Нема говора о томе да може да се угрози здравствени систем, наводе из Министарства финансија

Из Министарства финансија и социјалног старања "Дану" је саопштено да ће држава финансирати цјелокупне трошкове здравственог система када се укину доприноси за здравствено осигурање запослених, да би плате биле веће свим грађанима за 17,5 одсто. Остаје непонаница да ли ће грађани имати исти пакет здравствених услуга о трошку државе. Буџет Фонда за здравствено осигурање за ову годину износио је 301.000.000 еура, док је та институција тражила 11.000.000 еура више. То се одразило и на дуговања, па је Фонд прије мјесец дана упутио захјтев Министаству финансија да обезбиједи додатни новац због великих захтјева болница за набавку љекова и реаганаса због повећање потрошње током епидимије. Из Министарства финансија истичу да најављени пограма "Европа сад" доноси растерећење за послодавце да би се то одразило на повећање плата за запослене. Из Министарства здравља "Дану" нијесу одговорили на питања у вези измјене начина финансирања, која смо им упутили.

”Нови извори прихода jе, између осталог, и нови закон о играма на срећу, наводе из Министарства финансија

Предсједница Самосталног синдиката здравства Љиљана Кривокапић недавно је за "Дан" казала да се поставља питање који пакет услуга ће пацијенти моћи да користе када се укину давање доприноса, да ли ће имати могућност неограниченог броја лабараторија, снимања на скнеру, рентгену и упућивања на преглед код специјалисте. Она је питала какао ће се обезбиједити годишње око 300.000.000 еура колики је буџет за здравство, с обзиром да су дугови Фонда за здравствено осигурање преко 40.000.000 еура. Из Синдиката доктора медицине су затражили од министра финансија Милојка Спајића да им одговори како ће се финансирати здравствени систем и да ли ће ова мјера дисопропорцијално погодити средњу класу. док ће заобићи богате. Упозорили су и да се плаше да најављено повећање плата нијe дио неке предизборне кампање.

”Нетачне су оцjене да реформа пореског система, коjом се подиже животни стандард у држави, води Црну Гору у банкрот, а то углавном тврде они од коjих смо државу избавили од банкрота, наводе из тог ресора

На питање да да ли jе оправдана сумња Синдиката доктора у разлоге повећања плата и начин финансирања здравственог система, уколико се укину доприноси за лиjечење, из тог ресора наводе да их чуде такве реакције.

- Доноси растерећење за послодавце да би се то одразило на повећање плата за запослене. С обзиром да се Синдикат доктора залаже за повећање плата, чуде квалификациjе на рачун предстоjећих мjера коjе треба да донесу повећање зарада у здравству за око 30%, као и за све остале грађане од око 17,5%. Програм "Европа сад", коjи jе подржао Социjални савjет, готово да ће да преполови оптерећење од дажбина за послодаваце, што мора да се прелиjе на џепове грађана. С jедне стране, држава се одриче прихода у корист запослених и привреде, а с друге стране има мjере за нове и додатне приходе, коjима ће се у наjвећоj мjери таj дио надомjестити за државни буџет. Држава ће, дакле, из буџета покривати трошкове здравственог система.

На питање да ли би промјена начина финансирања и повећање плата могло да угрози функционисање здравственог система, одговарају да нема говора о томе да може да се угрози здравствени систем.

- Нетачне су оцjене да реформа пореског система, коjом се подиже животни стандард у држави, води Црну Гору у банкрот, а то углавном тврде они од коjих смо државу избавили од банкрота. Једини разлог и циљ предстоjећих реформи пореског система jе подизање животног стандарда грађана Црне Горе.- истичу из Министарства финансија.
На питање из коjих средстава ће се обезбиjедити новац за повећање плата у здравству, да ли jе ће се уводити приватно jавно партнерство у здравству и остаjе ли иста улога Фонда за здравствено осигурање, из Министарства кажу да ће донијети додатне мјере за пуњење државне касе.

Rационализација трошкова

Из Министарства финансија су казали да су управо смо на инициjативе и у разговорима о повећању плата одговарали да прво треба да стабилизуjу jавне финансиjе и опораве економиjу.

- Чиjи jе пад у 2020. години био преко 15 одсто да би се могло ићи на мjере коjе доносе повећање зарада. С обзиром да смо оjачали jавне финансиjе, након успjеха у туризму ове године, рационализациjе трошкова, итд, и да jе очекивани раст БДП-а око 13% тj. већи него проjектовани од 10,5 одсто, отворио се простор да додатно спроводимо реформе у интересу грађана, а посебно здравственог система коjи jе наjзаслужниjи и у борби против ове пандемиjе - наводе из тог ресора.

- Уз мjере коjима се држава одриче прихода у корист грађана, истовремено се доносе и оне коjима се смањуjе сива економиjа (више прихода по том основу), затим од предстоjећег повећања стопе пореза на дивиденду, као и посебног пореза на подизање готвине за правна лица, увођења прогресивног опорезивања добити правних лица. Нови извори прихода jе, између осталог, и нови закон о играма на срећу. Детаљна анализа проjекта "Европа сад" биће убрзо доступна и jавности да би све заинтересоване стране биле у могућности да се додатно информишу о свим предложеним мjерама и њиховим ефектима на грађане, привреду и буџет Црне Горе. Наше проjекциjе биће такође саставни дио Нацрта закона о буџету Црне Горе за 2022. годину. Што се тиче Фонда за здравствено осигурање - оно што jе растерећење за грађане, плаћа држава - наводе из МФСС.

Упитани на коjи начин jе планирана промjена начина финансирања у здравству и на коjи начин ће
се враћати дугови, коjи износе преко 40 милиона еура, одгварају да Фонд не остаjе без прихода.

- Као што смо навели у претходном одговору - оно што jе растерећење за послодавце и запослене - плаћа држава. Не остаjу без прихода, напротив, само jе други извор прихода из државног буџета - објашњавају из Министарства финансија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:43