Хљеб, илустрација / - фото. UNSPLASH
21/07/2021 u 20:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Хљеб да буде 50 центи, стабилизовати циjене основних намирница

Да jе корона главни узрок раста циjена сматра и економски аналитичар Василиjе Костић.

Министарство економског развоjа предложиће на сjутрашноj сjедници Владе ограничавање циjене хљеба на 50 центи и расподjелу 70 хиљада литара уља наjугрожениjима, што би, како jе саопштила државна секретарка Милена Липовина Божовић, уз jош неке мjере коjе се припремаjу, утицало на стабилизациjу циjена основних животних намирница.  Економски аналитичар Василиjе Костић каже да jе узрок раста циjена корона криза, коjа jе утицала на глобални поремећаj тржишта и смањену производњу. Влада очекуjе од трговачких ланаца да смање марже и тиме допринесу стабилизациjи циjена.

Неке земље Европске униjе имаjу законе коjима се у кризним временима ограничава широка лепеза циjена основних животних намирница.

Министарство економског развоjа пред Владу ће сjутра са конкретним предлозима.

Циљ jе стабилизациjа циjена, али не и угрожавање тржишта и продаваца.

ТВЦГ подсjећа да jе, када jе проглашена мjера поремаћаjа на тржишту због короне набавке великог контингента пшенице, набављено и уље у амбалажи од три литра.

– Неких 70.000 литара уља у бидонима од по три литра. Оно што ћемо предложити Влади сад одмах у четвртак то jе да се уље упише као државна имовина и подиjели социjално угроженим категориjама –навела jе Липовина Божовић.

Да jе корона главни узрок раста циjена сматра и економски аналитичар Василиjе Костић.

Генерални секретар Униjе слободних синдиката подржава Владу у тражењу рjешења како да стабилизуjе циjене, посебно основних животних намирница.

Разлози свакако леже и у структуралности црногорске привреде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:42