/ фото: ПР ЦЕНТАР
20/06/2022 u 14:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство културе и медија кроз два конкурса подржало медије са 312 хиљада еура

То је саопштила данас министарка културе и медија Маша Влаовић приликом потписивања уговора са представницима медија, чији пројекти су подржани у оквиру ова два конкурса

Министарство културе и медија подржало је, кроз конкурс за дневне, недјељне, локалне штампане медије и интернетске публикације, 12 пројеката штампаних медија и 22 пројекта интернетских публикација, док је конкурсом за креирање информативних и едукативних садржаја у локалним јавним емитерима подржано 14 пројеката.

То је саопштила данас министарка културе и медија Маша Влаовић приликом потписивања уговора са представницима медија, чији пројекти су подржани у оквиру ова два конкурса. 

Министарка је казала да Влада и Министарство културе и медија настављају добру праксу, наводећи да је након два јавна конкурса, један за локалне јавне емитере, други за дневне, недјељне, локалне штампане медије и интернетске публикације, донијета одлуку о финансирању пројеката медија за продукцију материјала од јавног интереса, са циљем подизања нивоа свијести и знања грађана о препознавању и лошим утицајима лажних вијести. 

- Дубоко смо свјесни да се медијска индустрија суочила са бројим кризама, које су довеле до смањења или повлачења дијела новца за маркетинг, са којим примарно комерцијални медији финансирају своју дјелатност, што у коначном утиче на услове у којима раде новинарке и новинари. Зато је спровођењем ових конкурса, и још једним пакетом помоћи за комерцијалне медије који емитују свој сигнал преко Радио дифизног центра, споведена свеобухватна државна помоћ медијима-  истакла је Влаовић. 

Према њеним ријечима, за конкурс за дневне, недјељне, локалне штампане медије и интернетске публикације стигле су 52 пријаве и са 162 хиљаде еура подржани су сви пројекти из секције штампаних медија, њих 12 и 22 пројекта интернетских публикација. 

- За конкурс за креирање информативних и едукативних садржаја у локалним јавним емитерима укупан износ опредијељених буџетских средстава износио је 150 хиљада еура. Добили смо 14 пријава и одлуком комисије подржани су сви пројекти- рекла је Влаовић.  

Појаснила је да је вредновање пројеката вршила стручна комисија од пет чланова, коју су чинили представници Министарства, Директората за медије и чланови радне групе који су учествовали у изради нацрта Медијске стратегије.

- Док стварамо услове за слободне медије, кроз унапређење и измјену сета медијских закона, позивам вас да у својим редакцијама  наставите да градите медије на које ћемо бити поносни. А бићемо поносни на медије који су ослобођени од цензуре и утицаја политичких партија, у којима се новинари и новинарке подстичу да слиједе професионалне и етичке принципе садржане у Кодексу новинара, и да се супротставе притисцима да те принципе прекрше, те да обезбиједите услове за успостављање и рад  тијела за саморегулацију- казала је Влаовић.

Поручила је представницима медија да је важно да брину о запосленима, новинаркама и новинарима, да теже побољшању економскиух услова у којима раде, али и да извјештавају без притиска, производећи више садржаја у јавном интересу. 

- Важно је да добрим праксама едукујете и штитите своје читаоце од лажних вијести, мизогиних садржаја и оних који подстичу говор мржње, како у текстовима тако и у коментарима читалаца,  да стварате добре основе за промоцију и заштиту ауторских права приликом објављивања или преузимања садржаја других аутора- истакла је Влаовић. 

ИЗВОР: пр центар

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 12:04