UNSPLASH, FOTO ILUSTRACIJA / - UNSPLASH, FOTO ILUSTRACIJA
28/11/2022 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava: Svaka treća žena u CG doživjela neki oblik nasilja tokom života

U ukupnoj zaštiti ljudskih prava, borba protiv svih vidova diskriminacije nad ženama i djevojčicama uslov je i za demokratski napredak društva, navode iz ministarstva

Konverzacija o statusu žena u crnogorskom društvu ne može ostati samo u domenu deklarativnih izjava, već se, mora prožeti kroz svaku poru društva i kroz praktičnu primjenu. Institucije sistema, mediji i kultura, kao noseći stubovi društva, treba da počivaju na premisama razumijevanja, podrške i empatije prema svim građankama i građanima, kazali su iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Svjedočimo svakodnevnim mizoginim istupima  koji utiču na dinamiku kohezije u državi, zato je neophodno da svi zajedno radimo na povećanju svijesti o diskriminatornim praksama koje urušavaju dostojanstvo žena i djevojčica, dodaju u saopštenju.

- Nedavni seksistički komentari upućeni  Nj.E.  Popi, Rajzing Rajnke i  Medoks, nisu samo odraz niskog stepena profesionalne etike, već i indikator aktualnog stanja u društvu, na čijem napretku moramo kontinuirano raditi— ali udruženim snagama i sa punom posvećenošću - ističu iz ministarstva.

Institucionalni mehanizmi podrške i zaštite ljudskih prava žena, kako dodaju, treba da jačaju stepen povjerenja između građanki/građana i upravljačkih struktura.

- Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je period kada se fokusiramo na aktivnosti koje otvaraju prostor za dijeljenje iskustava i mišljenja, nadasve onih koje su doživjele i/li svjedočile mizoginim napadima. Nažalost, nasilje i diskriminacija ne pripadaju domenu fantastike, već su svakodnevna realnost za mnoge žene u Crnoj Gori i širom svijeta.

Podaci govore da je svaka treća žena u Crnoj Gori doživjela neki oblik nasilja tokom svog života. Imajući u vidu da su u Crnoj Gori žene većinski dio društva, podatak je alarmantan - kazali su iz ministarstva.

Kako navode: "Crna Gora nastoji osnažiti i efektivno implementirati zakonodavni okvir koji će pružiti bazu za jednake mogućnosti bez obzira na pol i rod." 

- Zakoni garantuju jednaka prava svim građanima i građankama, ali često ostaju u sjenci realnih dešavanja. Zato, neophodno je uložiti sve potrebne napore da se počinioci nasilja adekvantno sankcionišu, žrtve nasilja zaštite, povjerenje u insistucije jača, u znaku smanjenja ovog negativnog fenomena. Postoje različiti tipovi nasilja, o mnogima se malo govori i zna, nažalost. Svaki razgovor o diskriminaciji i nasilju poziv je za pružanje i poštovanje jednakih šansi. Za sve - dodaju u saopštenju.

U ukupnoj zaštiti ljudskih prava, borba protiv svih vidova diskriminacije nad ženama i djevojčicama uslov je i za demokratski napredak društva, smanjenje socio-ekonomskih nejednakosti i trasiranje puta ka održivom razvoju, zaključuju iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:20