Министарство просвјете / - фото: Лого Министарство просвјете
09/09/2021 u 10:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство просвјете: О епидемиолошкој ситуацији одлучује искључиво Министарство здравља

Користе се сви могући механизми да се на МПНКС нанесе несагледива штета, како преко разних НВО тако и преко одређених политичких субjеката, навели су у саопштењу

Након медиjских натписа у коjима члан предсjедништва СД-а Нермин Бећировић каже да jе Министарство просвjете, науке, културе и спорта наjавило на „jедном састанку“ да ће се можда придружити протесту испред Министарства здравља, против одржавања онлине наставе а између осталог и против ношења маски у школама, огласили су се из Министарство просвjете науке културе и спорта.

Како су навели у саопштењу, изјави Бећировића претходила jе и изjава представнице родитеља из Покрета слободе Анђеле Љумовић Анђић у коjоj наводи да jе наша в.д директорице Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање Славица Илинчић у разговору са њом казала „да ниjе искључено да ће се МПНКС придружити протесту усмjереном против Министарства здравља.“ Наводно, разговору са госпођом љумовић Анђић присуствовала jе и Државна секретарка Милица Кадовић, коjа jе на службеном путу у Русиjи.

Овим поводом су саопштили да се користе сви могући механизми да се на МПНКС нанесе несагледива штета, како преко разних НВО тако и преко одређених политичких субjеката. Даље су казали да чврсто стоjе иза риjечи Славице Илинчић.

– У тврдњу да ће се представници Министарства просвjете придружити протестима против Министарства здравља може да повjеруjе jедино Нермин Бећировић из СД-а. Истина jе да jе госпођа Анђела љумовић Анђић тражила да jе прими на разговор в.д. директорице Директората за предшколско и основно образовање. Будући да jе став Министарства просвjете, науке, културе и спорта да врата институциjе буду отворена и за наставнике и за родитеље, удовољено jе њеном захтjеву. Разговарала jе са мном, а разговору jе присуствовала и моjа сарадница Биљана Jоксимовић, коjа може посвjедочити ко говори истину – jа у овом демантиjу, или госпођа Анђић у свом саопштењу- казала је Илинчић.

Како је казала, госпођа jе наjавила протесте родитеља испред Министарства здравља и спремност неких родитеља да спаваjу на том мjесту тако протестуjући и против обавезног ношења маски током наставе. Навела jе низ примjера непримjереног понашања наставника према дjеци, наводећи имена наставника и родитеља те дjеце. Питала ме да ли ће се ускоро прећи на онлаjн модел наставе, и добила одговор да МПНКС засад о томе не размишља, али да то, као и све везано за епидемиолошке мjере, зависи од процjене ИJЗ и Министарства здравља.

Даље је навела како је Замолила сам да своjа сазнања о коjима јој говори уобличи у писаноj форми и прослиjеди меjлом, што jе и учинила неколико сати касниjе. Како је саопштила, ниjе са њом разговарала о шведском моделу, тек га jе успут поменула као прихватљив. На н- тврдњу да су дjеци угрожена Уставом гарантована права, па чак и слобода,  Илинчић је одговорила „да jе слобода jедног човjека лимитирана слободом другог.“

– Када су у питању подаци о зараженим ученицима и наставницима, обавиjестила сам jе да их МПНКС ажурира петком и шаље Институту за jавно здравље и да jе нормално што се подаци од петка разликуjу од података прикупљених у уторак.

То jе, укратко, резиме нашег разговора. Заиста ме не занима зашто jе госпођа злоупотриjебила моjу добру вољу и спремност да jе саслушам. То говори о њоj, не о мени. Организациjи коjу представља дозволили смо присуство у своjству госта састанцима Радне групе за праћење наставе током епидемиjе, као знак добре воље, тако да нисам очекивала ничим заслужено изношење неистина.

Колико jе вjеродостоjно прениjела госпођа разговор, говори и податак да наводи да jе разговору присуствовала и била „згрожена“ и госпођа Кадовић, коjа jе тренутно у иностранству службено. Па се, ваљда, од тамо згрожавала.“ закључила jе Славица Илинчић.

Из Министарства су овом приликом нагласили  да све што jе везано за епидемиолошку ситуациjу, онлаjн наставу, ношење маски, искључиво одлучуjе Министарство здравља и ИJЗ, а они као ресорно Министарство поштуjу њихове одлуке и поступамо по њиховим препорукама, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 09:15